Portal Pszczelarski

Rój pszczół wytwarza więcej energii elektrycznej niż chmura burzowa

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii pszczelarstwo w Anglii pszczoły a energia elektryczna rój pszczeli

Badacze z brytyjskiego University of Reading i University of Bristol zmierzyli pola elektryczne, jakie są wytwarzane wokół uli pszczół miodnych. Okazało się, że ilość wytwarzanej przez te owady energii elektrycznej może wpływać na lokalną pogodę.

Zdaniem brytyjskich naukowców rój pszczół wytwarza napięcie elektryczne osiem razy większe niż chmura burzowa. Dzieje się tak, ponieważ ciała tych owadów w czasie żerowania zbierają dodatnie ładunki elektryczne, a podczas ruchu skrzydeł dochodzi do tarcia cząsteczek. Podobnie dzieje się, gdy pszczoła wyląduje na powierzchni naładowanej elektryczne. Nauka od dawna była świadoma tego zjawiska. Wiadomo było, że to dzięki oddziaływaniu eklektycznemu pszczoły przyciągają pyłki. Jednak dopiero teraz zdano sobie sprawę jak duża jest to siła. 

Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie iScience. Naukowcy podejrzewają, że tak duże nagromadzenie ładunków elektrycznych odbija się na lokalnej pogodzie. Te wnioski wymagają jednak dalszych obserwacji przy uwzględnieniu wpływu rojów pszczół w różnych modelach klimatycznych.



Liczba wyświetleń artykułu: 118

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Sos malinowo-miodowy

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.