Portal Pszczelarski

Polski sektor pszczelarski powoli wychodzi z kryzysu

pszczelarstwo w Polsce liczba pszczelarzy Fundacja Ratujmy Pszczoły

Jak informuje portal EURACTV.pl powołując się na raport Zakładu Pszczelnictwa w Puławach, w Polsce zwiększa się liczba pszczelarzy i produkowanego miodu. Mimo że wyniki są jeszcze daleko mniejsze niż w drugiej dekadzie XXI wieku, to z roku na rok jest coraz lepiej. 

Krytyczny dla polskiej branży pszczelarskiej był pandemiczny rok 2020. Wtedy liczba pszczelarzy skurczyła się do 82 100, a produkcja miodu do 12 600 ton. Dla porównania, jeszcze pięć lat wcześniej hodowcy pszczół byli w stanie zebrać 22 000 ton miodu. W 2021 roku sytuacja jednak uległa poprawie. Według oficjalnych statystyk w Polsce zarejestrowanych było wówczas 91 100 podmiotów, posiadających rodziny pszczele, co oznacza wzrost o 10 000 w ciągu roku. Z kolei produkcja miodu podniosła się do 18 400 ton. 

Fundacja Ratujmy Pszczoły komentując te wyniki wskazała, że do rosnącej liczby pni pszczelich mogły się przyczyniać dotacje z programu "Wsparcie rynku produktów pszczelich". Za ich sprawą pszczelarze uzyskali środki na zakup sprzętu do prowadzenia pasiek oraz leków do walki z chorobami pszczół. 

Jednocześnie fundacja dostrzega ryzyko przepszczelenia. Chodzi tu o sytuację, gdy pszczół jest więcej niż dostępnego dla nich pokarmu. To z kolei prowadzi do niedożywienia i w konsekwencji rozprzestrzeniania się chorób w pasiekach.



Liczba wyświetleń artykułu: 274

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście