Portal Pszczelarski

Polski sektor pszczelarski powoli wychodzi z kryzysu

pszczelarstwo w Polsce liczba pszczelarzy Fundacja Ratujmy Pszczoły

Jak informuje portal EURACTV.pl powołując się na raport Zakładu Pszczelnictwa w Puławach, w Polsce zwiększa się liczba pszczelarzy i produkowanego miodu. Mimo że wyniki są jeszcze daleko mniejsze niż w drugiej dekadzie XXI wieku, to z roku na rok jest coraz lepiej. 

Krytyczny dla polskiej branży pszczelarskiej był pandemiczny rok 2020. Wtedy liczba pszczelarzy skurczyła się do 82 100, a produkcja miodu do 12 600 ton. Dla porównania, jeszcze pięć lat wcześniej hodowcy pszczół byli w stanie zebrać 22 000 ton miodu. W 2021 roku sytuacja jednak uległa poprawie. Według oficjalnych statystyk w Polsce zarejestrowanych było wówczas 91 100 podmiotów, posiadających rodziny pszczele, co oznacza wzrost o 10 000 w ciągu roku. Z kolei produkcja miodu podniosła się do 18 400 ton. 

Fundacja Ratujmy Pszczoły komentując te wyniki wskazała, że do rosnącej liczby pni pszczelich mogły się przyczyniać dotacje z programu "Wsparcie rynku produktów pszczelich". Za ich sprawą pszczelarze uzyskali środki na zakup sprzętu do prowadzenia pasiek oraz leków do walki z chorobami pszczół. 

Jednocześnie fundacja dostrzega ryzyko przepszczelenia. Chodzi tu o sytuację, gdy pszczół jest więcej niż dostępnego dla nich pokarmu. To z kolei prowadzi do niedożywienia i w konsekwencji rozprzestrzeniania się chorób w pasiekach.



Liczba wyświetleń artykułu: 655

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi