Portal Pszczelarski

Ukraińskie pszczoły rozbroiły rosyjską pułapkę 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Ukrainie pszczoły a wojna

Do nietypowej sytuacji doszło na froncie wojny ukraińsko-rosyjskiej. W podkijowskiej Buczy rosyjscy żołnierze przed wycofaniem się z miasta ukryli pułapkę w jednym z uli. W jej neutralizacji pomogły pszczoły. 

Bucza od końca lutego do początku kwietnia 2022 roku znajdowała się pod rosyjską okupacją. Oddając miasto i okolice Rosjanie postanowili zaminować ten teren. Przez to do jednego z uli przymocowano dwa granaty, których detonatory spięto szpilką. Całość była przytwierdzona nylonową nicią do obudowy. To powodowało, że otwarcie ula groziło wybuchem. Na szczęście przez kolejne miesiące nikt tego nie próbował, a ul po prostu zasiedliły pszczoły. Owady dzięki swojej pracy doprowadziły do zalania zapalników kitem pszczelim, a przez to bomba-pułapka stała się bezużyteczna.

Ul z granatami odnaleźli we wsi Babińce pod Buczą ukraińscy saperzy oczyszczający teren z takich właśnie "niespodzianek". Żołnierze poinformowali za pośrednictwem platformy Telegram o rozminowaniu bomby przez pszczoły dołączając zdjęcia zalanych kitem granatów. W okolicy pozostało jednak nadal sporo zaminowanych obiektów, które stanowią poważne zagrożenie dla mieszkańców.



Liczba wyświetleń artykułu: 665

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Biały miód leśny z Mount Oku

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL