RKP Barć wziął udział w imprezie Karpaty na Widelcu 2022
W Rzeszowie na Rynku odbyła się impreza pn. „Karpaty na Widelcu 2022”, podczas której odbył się konkurs na „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022”. Do udziału zostało zgłoszone aż 79 produktów w różnych kategoriach, które oceniali:
- Krystyna Stachowska Wiceprezydent Rzeszowa,
- Kierownik Oddziału w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich - Beata Adamska,
- Restaurator i smakosz – Robert Patycki,
- Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, mistrz kulinarny, Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie – Marcin Purgacz,
- Jan Babczyszyn – Przewodniczący; Polska Akademia Smaku.
Natomiast Ambasadorem Festiwalu był Robert Makłowicz, który był gościem honorowym imprezy. Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. W ramach konkursu zostały wyłonione kulinarne produkty z regionu wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.
Do konkursu zgłosiło się również Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" z Bielińca, które zgłosiło do konkursu cztery produkty. Wszystkie cztery doceniła Kapituła konkursu przyznając im tytuł "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022". Są to:
- w kategorii produkty mięsne: miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie,
- w kategorii miody: miód nawłociowy i miód wielokwiatowy; oraz
- w kategorii napoje: nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym.
Jest to wielkie i kolejne tytuły dla Regionalnego Koła Pszczelarskiego „BARĆ” w Bielińcu.
Liczba wyświetleń artykułu: 582
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!