Portal Pszczelarski

RKP Barć wziął udział w imprezie Karpaty na Widelcu 2022

pszczelarstwo podkarpackie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel Karpaty na Widelcu 2022

W Rzeszowie na Rynku odbyła się impreza pn. „Karpaty na Widelcu 2022”, podczas której odbył się konkurs na „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022”. Do udziału zostało zgłoszone aż 79 produktów w różnych kategoriach, które oceniali:

  1. Krystyna  Stachowska Wiceprezydent Rzeszowa,
  2. Kierownik Oddziału w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich - Beata Adamska,
  3. Restaurator i smakosz – Robert  Patycki,
  4. Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, mistrz kulinarny, Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie – Marcin Purgacz,
  5. Jan Babczyszyn – Przewodniczący; Polska Akademia Smaku.

Natomiast Ambasadorem Festiwalu był Robert Makłowicz, który był gościem honorowym imprezy.  Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. W ramach konkursu zostały wyłonione kulinarne produkty z regionu wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Do konkursu zgłosiło się również Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" z Bielińca, które zgłosiło do konkursu cztery produkty. Wszystkie cztery doceniła Kapituła konkursu przyznając im tytuł "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022".  Są to:

  • w kategorii produkty mięsne: miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie,
  • w kategorii miody: miód nawłociowy i miód wielokwiatowy; oraz
  • w kategorii napoje: nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym.

Jest to wielkie i kolejne tytuły dla Regionalnego Koła Pszczelarskiego „BARĆ” w Bielińcu.

karpaty na widelcu 2022



Liczba wyświetleń artykułu: 520

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Bastani – perskie lody szafranowe

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Projekt Bzykająca Przyczepka

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych