Portal Pszczelarski

RKP Barć wziął udział w imprezie Karpaty na Widelcu 2022

pszczelarstwo podkarpackie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel Karpaty na Widelcu 2022

W Rzeszowie na Rynku odbyła się impreza pn. „Karpaty na Widelcu 2022”, podczas której odbył się konkurs na „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022”. Do udziału zostało zgłoszone aż 79 produktów w różnych kategoriach, które oceniali:

  1. Krystyna  Stachowska Wiceprezydent Rzeszowa,
  2. Kierownik Oddziału w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich - Beata Adamska,
  3. Restaurator i smakosz – Robert  Patycki,
  4. Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, mistrz kulinarny, Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie – Marcin Purgacz,
  5. Jan Babczyszyn – Przewodniczący; Polska Akademia Smaku.

Natomiast Ambasadorem Festiwalu był Robert Makłowicz, który był gościem honorowym imprezy.  Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. W ramach konkursu zostały wyłonione kulinarne produkty z regionu wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Do konkursu zgłosiło się również Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" z Bielińca, które zgłosiło do konkursu cztery produkty. Wszystkie cztery doceniła Kapituła konkursu przyznając im tytuł "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022".  Są to:

  • w kategorii produkty mięsne: miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie,
  • w kategorii miody: miód nawłociowy i miód wielokwiatowy; oraz
  • w kategorii napoje: nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym.

Jest to wielkie i kolejne tytuły dla Regionalnego Koła Pszczelarskiego „BARĆ” w Bielińcu.

karpaty na widelcu 2022



Liczba wyświetleń artykułu: 582

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Wyginięcie dwóch milionów pszczół - jest wyrok!

XV Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie

XIX Wojewódzka Konferencja Pszczelarska

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Piernik sułtański

Chleb z szafranem i miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pancakes cytrynowe z miodem

Marchewkowe naleśniki z miodem

Naleśniki bananowe z miodem