Portal Pszczelarski

RKP Barć wziął udział w imprezie Karpaty na Widelcu 2022

pszczelarstwo podkarpackie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel Karpaty na Widelcu 2022

W Rzeszowie na Rynku odbyła się impreza pn. „Karpaty na Widelcu 2022”, podczas której odbył się konkurs na „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022”. Do udziału zostało zgłoszone aż 79 produktów w różnych kategoriach, które oceniali:

  1. Krystyna  Stachowska Wiceprezydent Rzeszowa,
  2. Kierownik Oddziału w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich - Beata Adamska,
  3. Restaurator i smakosz – Robert  Patycki,
  4. Ambasador Marki Podkarpackie Smaki, mistrz kulinarny, Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie – Marcin Purgacz,
  5. Jan Babczyszyn – Przewodniczący; Polska Akademia Smaku.

Natomiast Ambasadorem Festiwalu był Robert Makłowicz, który był gościem honorowym imprezy.  Karpaty na Widelcu to najsmaczniejszy festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych. W ramach konkursu zostały wyłonione kulinarne produkty z regionu wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Do konkursu zgłosiło się również Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" z Bielińca, które zgłosiło do konkursu cztery produkty. Wszystkie cztery doceniła Kapituła konkursu przyznając im tytuł "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022".  Są to:

  • w kategorii produkty mięsne: miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie,
  • w kategorii miody: miód nawłociowy i miód wielokwiatowy; oraz
  • w kategorii napoje: nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym.

Jest to wielkie i kolejne tytuły dla Regionalnego Koła Pszczelarskiego „BARĆ” w Bielińcu.

karpaty na widelcu 2022



Liczba wyświetleń artykułu: 720

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych