Portal Pszczelarski

Specjalna grupa zadaniowa do spraw ratowania pszczół w USA 202

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA ochrona pszczół

Władze stanu Pensylwanii w USA przymierzają się do stworzenia grupy zadaniowej, której celem byłoby zapewnienie przetrwania na tym terenie populacji pszczół. Grupa ma współpracować przy tym z innymi instytucjami. 

Grupa gromadziłaby informacje na temat pszczół żyjących w Pensylwanii i ich kondycji. By zapewnić tym owadom jak najlepsze warunki członkowie grupy będą sprawdzać także zasady i praktyki promujące ochronę zapylaczy, a następnie opracowywać zalecenia dotyczące wspierania pszczelej populacji. 

Szacuje się, że praca pszczół na terenie zróżnicowanych upraw w stanie Pensylwania przynosi rocznie około 260 milionów dolarów zysku. Tymczasem w 2021 roku straty w pszczelej populacji wyniosły w tym stanie ponad 50%. 

Powołanie specjalnej grupy zadaniowej do spraw ratowania pszczół jest inicjatywą demokratycznego kongresmena Christophera Rabba z Filadelfii. Grupa miałby działać przy stanowym Departamencie Rolnictwa i współpracować z innymi lokalnymi i rządowymi agencjami. Poza pszczołami miałaby ona ponadto działać także na rzecz ochrony populacji chrząszczy, motyli i ciem, których znaczący spadek również jest odnotowywany w ostatnich latach.



Liczba wyświetleń artykułu: 671

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Pasta miodowo-miętowa

Sos malinowo-miodowy