Portal Pszczelarski

Pszczoły to ryby

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły

Jak informuje serwis Eska Rock, Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych utrzymał w mocy wyrok sądu stanowego z Kalifornii, który w lutym 2022 roku w swoim orzeczeniu stwierdził, że pszczoły powinny być klasyfikowane jako ryby w świetle amerykańskiego prawa. 

Tak zdawałoby się dziwaczne stwierdzenie było możliwe ze względu na, jak się okazało, dziurawe przepisy. W regulacjach dotyczących ochrony zagrożonych gatunków wskazano jedynie pięć kategorii: ssaki, gady, ptaki, płazy i ryby. W takiej sytuacji pojawił się problem, w której z nich umieścić pszczoły. 

Ostatecznie sąd uznał, że tym owadom zapylającym najbliżej jest do ryb. Oparto się przy tym na przepisie z Kodeksu Ryb i Dziczyzny, w którym zawarto definicję tych wodnych zwierząt. Wpisywać się w nią mają mięczaki, bezkręgowce, płazy, skorupiaki. Są to zarówno ich lądowe jak i morskie gatunki. Dotyczyć to ma także tych bezkręgowców żyjących tylko na lądzie. Stosując analogię do umieszczonego już w grupie "ryby" ślimaka, który jest wyłącznie lądowym mięczakiem i bezkręgowcem sędziowie uznali, że pszczoły również mieszczą się w tej kategorii. 

Wydane orzeczenie ma charakter precedensowy i będzie stanowić podstawę dla kolejnych wyroków w podobnych sprawach. Kategoryzacja pszczół ma pomóc z kolei pomóc w zlikwidowaniu pojawiających się w tej materii rozbieżności i w zapewnieniu tym owadom właściwego standardu ochrony.



Liczba wyświetleń artykułu: 1143

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek