Portal Pszczelarski

Pszczoły to ryby

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły

Jak informuje serwis Eska Rock, Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych utrzymał w mocy wyrok sądu stanowego z Kalifornii, który w lutym 2022 roku w swoim orzeczeniu stwierdził, że pszczoły powinny być klasyfikowane jako ryby w świetle amerykańskiego prawa. 

Tak zdawałoby się dziwaczne stwierdzenie było możliwe ze względu na, jak się okazało, dziurawe przepisy. W regulacjach dotyczących ochrony zagrożonych gatunków wskazano jedynie pięć kategorii: ssaki, gady, ptaki, płazy i ryby. W takiej sytuacji pojawił się problem, w której z nich umieścić pszczoły. 

Ostatecznie sąd uznał, że tym owadom zapylającym najbliżej jest do ryb. Oparto się przy tym na przepisie z Kodeksu Ryb i Dziczyzny, w którym zawarto definicję tych wodnych zwierząt. Wpisywać się w nią mają mięczaki, bezkręgowce, płazy, skorupiaki. Są to zarówno ich lądowe jak i morskie gatunki. Dotyczyć to ma także tych bezkręgowców żyjących tylko na lądzie. Stosując analogię do umieszczonego już w grupie "ryby" ślimaka, który jest wyłącznie lądowym mięczakiem i bezkręgowcem sędziowie uznali, że pszczoły również mieszczą się w tej kategorii. 

Wydane orzeczenie ma charakter precedensowy i będzie stanowić podstawę dla kolejnych wyroków w podobnych sprawach. Kategoryzacja pszczół ma pomóc z kolei pomóc w zlikwidowaniu pojawiających się w tej materii rozbieżności i w zapewnieniu tym owadom właściwego standardu ochrony.



Liczba wyświetleń artykułu: 1111

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności