Portal Pszczelarski

Pasieka przy CH Bonarka w Krakowie 2022

pszczelarstwo małopolskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Pasieka Miodna Bonarka Akademia Pszczelarzy Ratujemy pszczoły. Razem

Przy Centrum Handlowym Bonarka w Krakowie pojawiło się 5 uli, w których zamieszkało około 250 tysięcy pszczół rasy krainka, odmiany Galicja. Pasieka znajduje się w pobliżu łąki kwietnej i innych terenów zielonych, co ma zapewnić owadom jak najlepszy rozwój. 

Projekt Pasieki Miodnej Bonarka jest prowadzony przez Akademię Pszczelarza w ramach kampanii "Ratujemy pszczoły. Razem". Głównym celem inicjatywy jest edukacja na temat roli pszczół dla środowiska i samych ludzi.

Ule umiejscowiono na wale między budynkiem Centrum Handlowego a sąsiednimi biurowcami w pobliżu oczka wodnego i założonej w 2021 roku łąki kwietnej wraz z systemem nawadniającym również całą zieleń wokół. Ponadto na dachu Bonarki postawiono donice z roślinami miododajnymi, a wiosną 2022 roku nasadzenia takich roślin pojawiły się też niedaleko pasieki.

Władze Centrum Handlowego Bonarka podkreślają, że pasieka i inne podobne inicjatywy to efekt polityki środowiskowej Nepi Rockcastle. Galeria posiada już certyfikat Breeam-in-Use na poziomie Excellent, co daje jej miejsce w czołówce najbardziej przyjaznych środowisku i ludziom centrów handlowych w Polsce. Jak informuje portal retailnet.pl, centra handlowe NEPI Rockcastle zaangażowane w kampanię "Ratujemy pszczoły. Razem" opiekują się ponad milionem pszczół, które mieszkają w 7 pasiekach złożonych łącznie z 31 uli.



Liczba wyświetleń artykułu: 291

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna