Portal Pszczelarski

Pasieka przy CH Bonarka w Krakowie 2022

pszczelarstwo małopolskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Pasieka Miodna Bonarka Akademia Pszczelarzy Ratujemy pszczoły. Razem

Przy Centrum Handlowym Bonarka w Krakowie pojawiło się 5 uli, w których zamieszkało około 250 tysięcy pszczół rasy krainka, odmiany Galicja. Pasieka znajduje się w pobliżu łąki kwietnej i innych terenów zielonych, co ma zapewnić owadom jak najlepszy rozwój. 

Projekt Pasieki Miodnej Bonarka jest prowadzony przez Akademię Pszczelarza w ramach kampanii "Ratujemy pszczoły. Razem". Głównym celem inicjatywy jest edukacja na temat roli pszczół dla środowiska i samych ludzi.

Ule umiejscowiono na wale między budynkiem Centrum Handlowego a sąsiednimi biurowcami w pobliżu oczka wodnego i założonej w 2021 roku łąki kwietnej wraz z systemem nawadniającym również całą zieleń wokół. Ponadto na dachu Bonarki postawiono donice z roślinami miododajnymi, a wiosną 2022 roku nasadzenia takich roślin pojawiły się też niedaleko pasieki.

Władze Centrum Handlowego Bonarka podkreślają, że pasieka i inne podobne inicjatywy to efekt polityki środowiskowej Nepi Rockcastle. Galeria posiada już certyfikat Breeam-in-Use na poziomie Excellent, co daje jej miejsce w czołówce najbardziej przyjaznych środowisku i ludziom centrów handlowych w Polsce. Jak informuje portal retailnet.pl, centra handlowe NEPI Rockcastle zaangażowane w kampanię "Ratujemy pszczoły. Razem" opiekują się ponad milionem pszczół, które mieszkają w 7 pasiekach złożonych łącznie z 31 uli.



Liczba wyświetleń artykułu: 1464

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę