Portal Pszczelarski

Amerykanin 20 tysięcy razy użądlony przez pszczoły 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły afrykańskie użądlenie pszczoły

Afrykańskie pszczoły aż 20 tysięcy razy użądliły 20-letniego Austina Bellamy z miasteczka Ripley w stanie Ohio w USA. Mężczyzna przypadkowo usunął gniazdo tych owadów, co doprowadziło do ich gwałtownej reakcji. 

Do zdarzenia doszło w piątek 26 sierpnia. 20-latek przycinał drzewo cytrynowe i niefortunnie usunął wtedy gniazdo pszczół afrykańskich. Tysiące rozwścieczonych owadów, zwanych "pszczołami zabójcami", przeprowadziło atak na mężczyznę. Owady osiadły jego głowę, szyję i ramiona. Jak mówili świadkowie, przypominało to czarny koc nałożony na jego ciało. Amerykanin wołał o pomoc, ale pszczół było tak dużo, że nikt nie mógł się do niego zbliżyć. Z opresji uratował go dopiero jeden z przybyłych strażaków. 

Według amerykańskich mediów, mężczyzna został użądlony 20 tysięcy razy i połknął około 30 pszczół, które odsysano z niego przez dwa kolejne dni. Poszkodowany został przewieziony do centrum medycznego Uniwersytetu Cincinnati w Ohio, gdzie wprowadzono go w stan śpiączki farmakologicznej. Lekarze oceniają stan pacjenta jako ciężki i zagrażający życiu. Rodzina uruchomiła zbiórkę na jego leczenie.



Liczba wyświetleń artykułu: 598

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka po mazursku

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe