Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Amerykanin 20 tysięcy razy użądlony przez pszczoły 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły afrykańskie użądlenie pszczoły

Afrykańskie pszczoły aż 20 tysięcy razy użądliły 20-letniego Austina Bellamy z miasteczka Ripley w stanie Ohio w USA. Mężczyzna przypadkowo usunął gniazdo tych owadów, co doprowadziło do ich gwałtownej reakcji. 

Do zdarzenia doszło w piątek 26 sierpnia. 20-latek przycinał drzewo cytrynowe i niefortunnie usunął wtedy gniazdo pszczół afrykańskich. Tysiące rozwścieczonych owadów, zwanych "pszczołami zabójcami", przeprowadziło atak na mężczyznę. Owady osiadły jego głowę, szyję i ramiona. Jak mówili świadkowie, przypominało to czarny koc nałożony na jego ciało. Amerykanin wołał o pomoc, ale pszczół było tak dużo, że nikt nie mógł się do niego zbliżyć. Z opresji uratował go dopiero jeden z przybyłych strażaków. 

Według amerykańskich mediów, mężczyzna został użądlony 20 tysięcy razy i połknął około 30 pszczół, które odsysano z niego przez dwa kolejne dni. Poszkodowany został przewieziony do centrum medycznego Uniwersytetu Cincinnati w Ohio, gdzie wprowadzono go w stan śpiączki farmakologicznej. Lekarze oceniają stan pacjenta jako ciężki i zagrażający życiu. Rodzina uruchomiła zbiórkę na jego leczenie.



Liczba wyświetleń artykułu: 559

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie