Portal Pszczelarski

Metyloglioksal - antybiotyczny składnik miodu manuka

miód manuka metyloglioksal mgo

Metyloglioksal (MGO) to związek organiczny należący do aldehydów. Występuje naturalnie w niewielkich ilościach m. in. w serach, mleku, pieczywie, kawie, herbacie czy kakao. Metyloglioksal jest także składnikiem miodów, zdecydowanie najwięcej tego związku zawiera miód manuka uznawany powszechnie za produkt prozdrowotny, niemal leczniczy. 

Metyloglioksal - czym jest ten związek?

Wzór chemiczny tego związku to CH3C(O)CHO; należy do grupy aldehydów. Metyloglioksal jest reaktywny i łatwo rozpuszczalny w wodzie. Jest jednym z wielu produktów przejściowych reakcji Maillarda - szeregu przemian zachodzących w żywności np. podczas gotowania, a także w żywych organizmach. Powstający wówczas metyloglioksal staje się prekursorem kolejnych reakcji chemicznych odpowiedzialnych m.in. za starzenie się, związanych ze stresem oksydacyjnym. Zdrowy organizm posiada odpowiednie enzymy hamujące te reakcje, jednak w przypadku osób chorych na cukrzyce bądź w podeszłym wieku ten mechanizm obronny nie działa. Spożywanie produktów zawierających metyloglioksal przez ludzi zdrowych jest uznawane za bezpieczne. Miód manuka dostarcza znikome ilości tego związku w porównaniu do dawek przebadanych toksykologicznie. 

Metyloglioksal – skąd się bierze w miodzie manuka?

Geneza występowania metyloglioksalu w miodzie manuka wiąże się z surowym krajobrazem Australii i Nowej Zelandii, gdzie rosną krzewy manuki (Leptospermum scoparium). Niektóre źródła (Yadav i in.; Adams i in.) podają, że u roślin narażonych na trudne warunki środowiskowe (zasolenie gleby, susze, chłód) następuje zaburzenie procesów usuwania metyloglioksalu. Badacze powiązali także występowanie tego związku z innym – dihydroksyacetonem. Wysoka zawartość tych substancji w nektarze krzewu manuka przekłada się na ich wysoką zawartość w miodzie.

W czasie przechowywania miodu manuka wzrasta zawartość metyloglioksalu, który powstaje w skutek reakcji odwodnienia dihydroksyacetonu. Przemiana ta zachodzi szybciej w wyższej temperaturze, jednak nie należy przekraczać 40°C ponieważ wówczas dochodzi do dezaktywacji prozdrowotnych enzymów zawartych w miodzie. 

Właściwości metyloglioksalu (MGO):

  • przeciwzapalne; 
  • przeciwbakteryjne;
  • przeciwgrzybicze;
  • antykancerogenne.

Metyloglioksal odpowiada w dużej mierze za antybiotyczne działanie miodu manuka. Badania naukowe wykazały znaczne różnice w zawartości MGO w miodzie manuka (od 25 do 835 mg/kg), a co za tym idzie mają słabsze bądź silniejsze działanie przeciwbakteryjne. Stosowanie różnych metod badawczych utrudnia bezpośrednie porównanie wyników, jednak dowiedziono, że miód manuka hamuje rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, tlenowych i beztlenowych przy stężeniach od 2 do 20%. Istotne jest działanie miodu manuka także na szczepy antybiotykooporne, będące przyczyną ciężkich do wyleczenia zakażeń. Dla innych drobnoustrojów: grzybów drozdżoidalnych (Candida sp.) i dermatofitów stężenie miodu hamujące ich rozwój musi być wyższe (30%).

Certyfikacja miodu manuka według zawartości metyloglioksalu (MGO)

Miody manuka to produkty certyfikowane (certyfikat UMF lub MGO). Certyfikat powinien m.in. zawierać informację o zawartości metyloglioksalu. Liczba przy oznaczeniu MGO np. MGO 30+ oznacza, że dany miód zawiera co najmniej 30 mg metyloglioksalu na 1 kg miodu manuka. Najczęściej spotyka się miody oznaczone MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+. 

Certyfikat UMF jest starszy. Zawiera liczbę określającą właściwości antybiotyczne miodu – za co odpowiedzialny jest właśnie metyloglioksal. Można zastosować przelicznik z certyfikatu UMF na MGO:

  • UMF 5+ odpowiada wskaźnikowi MGO 83+;
  • UMF 10+ odpowiada wskaźnikowi MGO 263+;
  • UMF 12+ odpowiada wskaźnikowi MGO 356+;
  • UMF 15+ odpowiada wskaźnikowi MGO 514+;
  • UMF 18+ odpowiada wskaźnikowi MGO 696+;
  • UMF 20+ odpowiada wskaźnikowi MGO 829+.

Im więcej MGO w miodzie manuka tym lepiej? Niekoniecznie.

Wraz ze wzrostem zawartości metyloglioksalu rośnie zawartość HMF (5-hydroksymetylofurfuralu) – dopuszcza się do 40 mg HMF na 1 kg miodu. Badania (Łuczycka, Olejczyk) wykazały, że dla miodów o bardzo wysokiej zawartości metyloglioksalu (powyżej 750 mg/kg) aż 57% próbek przekraczała wartość graniczną dla HMF; także aktywność enzymów w tych miodach była zbyt niska (liczba diastazowa poniżej 8). To wskazuje na zbyt długi (pow. 2 lat) czas przechowywania lub zbyt wysoką temperaturę. W obu przypadkach miód traci swoje cenne właściwości i nie powinien być wprowadzony do obrotu. 

W przypadku miodów o zawartości MGO poniżej 500 mg/kg badania nie wykazały zastrzeżeń, warto wziąć to pod uwagę wybierając miód manuka. Zwłaszcza, że za miód o wysokiej zadeklarowanej zawartości MGO będzie trzeba więcej zapłacić, a nie koniecznie przekłada się to na lepsze właściwości prozdrowotne. 

Bibliografia

  1. B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia: Występowanie metyloglioksalu w miodzie manuka i jego oddziaływanie na organizm człowieka, Postępy Fitoterapii, 3, 2015, 172-176
  2. A. Wilczyńska: Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 94(4), 2013, 873-875.
  3. C.J. Adams, M. Manley-Harris, P.C. Molan: The origin of methylglyoxan in New Zealand Manuka (Leptospermum scoparium)honey, Carbohydrate Research, 344, 2009, 1050-1053
  4. 0. J. Majtan: MethylglyoxanApotentialrisk factor ofManuka honey in healing of diabetic ulcers, Erid Based Complement Alternat Med, 2011, 295
  5. A. Kazimierczak, D. Wcisło-Dziadecka: Miód manuka – charakterystyka i zastosowanie w terapiach naturalnych,2017
  6. D. Łuczycka, M. Olczyk: Ocena zawartości metyloglioksalu w miodzie manuka znajdującym się na rynku krajowym, Postępy fitoterapii, 2018
  7. J. Śmigarut: Właściwości miodu manuka i zastosowanie w leczeniu. Na co pomaga miód manuka i jak go stosować? Czym jest stężenie MGO i UMF? 2021
  8. B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia: Aktywność antybiotyczna miodu manuka i jego działanie na drobnoustroje chorobotwórcze dla człowieka, Postępy Fitoterapii, 4, 2015, 258-262
Agata Koń-Ulman

Agata Koń-Ulman

Autorka artykułów

Magister technologii żywności i żywienia człowieka

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2677

Komentarze z forum pszczelarskiego

cesarz 2024-01-19 20:22:49

Ten miod jest przereklamowany dobry marteking I mozna wcisnoc klientom wszystko moj kolega badal w izralejskim laboratorium miod wielokwiatowy letni i mial duzo lepsze parometry



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem