Portal Pszczelarski

BeeLab w Polsce? Szwedzki program monitoringu pszczół być może będzie dostępny także w polskich pasiekach

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Szwecji Tietoevry Beelab monitoring pszczół

Jak informuje portal GeekWeek, Polska może zostać niedługo objęta programem stałego monitoringu pszczół. Skandynawska firma Tietoevry realizuje w Szwecji projekt BeeLab, w którym za pomocą elektronicznych czujników śledzone jest życie w ulu na niespotykaną dotąd skalę. 

Zamontowane w ulach czujniki zbierają dane dotyczące temperatury, wagi, ciśnienia powietrza, wilgotności lub jakości powietrza. Uczestnicy programu za pomocą specjalnej aplikacji na smartfonie uzyskują na bieżąco informacje na temat sytuacji w pasiece, kondycji pszczół, ich zachowania i ilości produkowanego miodu. Co więcej, pszczelarze za pomocą sztucznej inteligencji otrzymują najlepszą strategię pomocy pszczelim rodzinom. Najpierw analizowana jest przyczyna śmierci pszczoły, a następnie sugerowane rozwiązanie, które ma zapobiec kolejnym. 

BeeLab został uruchomiony w 2019 roku i do 2022 roku objął pięć szwedzkich miast. Jest to największy program stałego monitoringu, jakim objęto pszczoły w tym kraju. Koszt zamontowania czujników to około 1000 złotych, z kolei miesięczna opłata za korzystanie z aplikacji oscyluje od 25 do 50 złotych. Odpowiedzialna za BeeLab firma Tietoevry prowadzi swoje projekty także w Polsce. Stąd przypuszcza się, że niedługo również w naszym kraju będzie można uzyskać dostęp do tego systemu.



Liczba wyświetleń artykułu: 1434

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą