Portal Pszczelarski

Rekordowe miodobranie z pasieki miejskiej w Gdyni 2022

pszczelarstwo pomorskie miodobranie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Łącznie 182 kilogramy miodu udało się zebrać z miejskiej pasieki ulokowanej na dachu Urzędu Miasta w Gdyni. Jest to najlepszy wynik od czasu jej powstania. 

Na dachu Urzędu Miasta Gdyni od 2019 roku znajdują się cztery ule. W 2022 roku opiekujący się pasieką pszczelarz zbierał stąd miód trzykrotnie. W maju udało się zebrać 44 kilogramy, w lipcu 86, a w sierpniu 52 kilogramy miodu. Daje to w sumie 182 kilogramy, co jest wynikiem czterokrotnie lepszym niż 2021 roku.

Wiceprezydent Gdyni Michał Guć w rozmowie z Radiem Gdańsk wyraził zadowolenie z takiego wyniku i podkreślił, że to miodobranie udowadnia, że hodowla pszczół w mieście ma wszelkie szanse powodzenia, co może zachęcić mieszkańców Gdyni do zakładania własnych pasiek.

W 2019 roku, czyli z momentem utworzenia pasieki miejskiej na dachu Urzędu władze Gdyni ułatwiły również mieszkańcom stawianie uli na swoich dachach czy w ogrodach. Na tych zasadach gdynianie mogą utrzymywać do ośmiu rojów pszczół miodnych.

Miód zebrany podczas miodobrania władze miasta będą wykorzystywać jako produkt promocyjny lub jako nagroda w lokalnych konkursach.



Liczba wyświetleń artykułu: 327

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Piernik sułtański

Chleb z szafranem i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych