Portal Pszczelarski

Pszczelarze z RKP BARĆ w Bielińcu z wizytą w Domu Pszczelarza w Kamiannej 2022

pszczelarstwo podkarpackie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel Dom Pszczelarza w Kamiannej

Pszczelarze z Regionalnego Koła Pszczelarskiego "BARĆ" w Bielińcu wzięli udział w wyjeździe studyjnym do Kamiannej. Podczas pobytu zwiedzili Dom Pszczelarza im. ks. Dr Henryka Antoniego Ostacha. To dzięki zaangażowaniu księdza powstał Dom Pszczelarza wybudowany ze składek pszczelarzy z całej Polski (1983r.). Jest położony wśród lasów i górskiego krajobrazu, gdzie słychać brzęczenie pszczół, świergot ptaków i szum drzew. Można również posmakować sądeckich miodów, szczególnie spadziowego.

Pszczelarze zwiedzili również muzeum pszczelarskie, gdzie można było zobaczyć stary sprzęt pszczelarski, którym posługiwali się nasi przodkowie. Kamianna to jedyna miejscowość, gdzie znajduje się tak duży kompleks pszczelarski. Po wizycie w Domu Pszczelarza i Muzeum Pszczelarstwa pszczelarze zwiedzili również pasiekę Barć, w której znajdują się piękne zabytkowe ule. Zostali przeszkoleni z zakresu podstaw bartnictwa, hodowli matek oraz tradycyjnych wyrobów Pasieki Barć w Kamiannej. Wyjazd był sfinansowany przez "Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". 

Zobacz również:

Galeria zdjęć z wyjazdu do Kamiannej 2022



Liczba wyświetleń artykułu: 376

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Miód płynny, skrystalizowany czy kremowany – który wybrać?

Dokumentacja leczenia pszczół – książka leczenia zwierząt

Właściwości miodu wielokwiatowego

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chałka z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem