Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie

pszczelarstwo w Anglii miód badanie miodu fałszowanie miodu

Jak informuje brytyjski dziennik "The Daily Telegraph" miód należy do trójki najczęściej fałszowanych produktów na świecie. Na podium znalazła się również oliwa z oliwek i mleko. 

Są dwa sposoby podrabiania miodu. Pierwszy z nich jest w zupełności legalny i polega na dodaniu do niego syropu cukrowego i odrobiny barwnika. Jeżeli stosuje się tę praktykę, to informacja o tym powinna znaleźć się na etykiecie. Drugą metodą równie często spotykaną jest sprzedaż prawdziwego miodu kiepskiej jakości jako droższego i lepszego. Nierzadko miód dobrej jakości jest mieszany z tym gorszym, co negatywnie wpływa na jego smak. 

Proceder może się nasilać. Wpływ na to ma spadek pszczelej populacji, a zwłaszcza dzikich pszczół, które w miastach są wypierane przez pszczoły miodne. Te z kolei są narażone skutki intensywnego rolnictwa i choroby. Sytuacje na rynku miodu pogarszają też zmiany klimatu, które wywołują brak pokarmu i w efekcie głód w pasiekach. 

"The Daily Telegraph" zwraca również uwagę na dramatyczną sytuację pszczół w Stanach Zjednoczonych, gdzie powszechną praktyką jest wożenie pszczół miodnych od gospodarstwa do gospodarstwa, aby zapylać uprawy.



Liczba wyświetleń artykułu: 1518

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul