Portal Pszczelarski

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Na zdjęciu naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód naleśniki w sosie pomarańczowym z miodem naleśniki z miodem obiad z miodem

To dość ciekawy pomysł. Zapaliłam się na nie już dawno temu ale jakoś tak... miałam tyle pomysłów, że ciężko było mi je wkomponować w mój plan śniadaniowy. Cóż - zrobiłam je na obiad bo już nie mogłam się doczekać!

Ta wersja naleśników, z karmelizowanym sosem pomarańczowym jest iście wyjątkowa. Naleśniki nasiąkają cudownym napojem, stają się mięciutkie i dosłownie (przysięgam!) rozpuszczają się w ustach. Możecie wierzyć lub nie ale byłam w pomarańczowym niebie :) To danie z rodzaju tych, które niekoniecznie prezentują się ładnie (rozpada się czasami, nie układa tak jak chcemy na talerzu i brak tu różnorodności kolorów), ale smak jest wart wypróbowania.

Składniki: 
- 1/2 pomarańczy,
- 3 łyżki twarogu mielonego President,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 3 łyżki mąki orkiszowej,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2-3 łyżki miodu lub cukru.

Przepis:
Ciasto na naleśniki to zmiksowane jajko, mąka orkiszowa i mleko (nie słodzimy). Dodałam jeszcze łyżkę oliwy i Wam też polecam!

Wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron.

Kiedy zdjemujemy jeden naleśnik i nalewamy kolejny możemy już ten pierwszy ładnie sobie przygotować. Smarujemy zatem połowę twarożkiem, kładziemy na to kawałki pomarańczy i składamy w trójkącik. I tak każdy (powinny wyjść 3).

Kolejny krok - sos. Na patelnie wylewamy miód lub sypiemy cukier. Czekamy kilka sekund (w przypadku cukru do rozpuszczenia) i delikatnie wlewamy sok z pomarańczy.

Mieszamy i gdy się zagrzeje kładziemy nasze poskładane naleśniki.

Po 2-3 minutkach na małym gazie obracamy je i kolejne minutki grzejemy.

Podajemy razem z sosem :)

Przepis na naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

12. Banan w cieście

13. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

14. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

15. Tosty na słodko

16. Plackowe brownie z cukinią i miodem

17. Placki bananowo-owsiane z miodem 

18. Puchowa owsianka na różanym mleku 

19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

20. Pancakes cytrynowe z miodem 

21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

22. Lawendowe ciasto dyniowe

23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

24. Ananas w czekoladowym cieście

25. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

26. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź również mój blog: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7930

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2015-01-02 20:32:25

Przyznaję, naleśniki pierszoklaśne! Żona zachwycona była z prostoty przepisu, a ja że takie smaczne. Gorąco polecam!



  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie