Portal Pszczelarski

Projekt Bee dentsu – ule na dachu siedziby dentsu Polska

Informacja prasowa od Publicon Services z dnia 08.08.2022

pszczelarstwo mazowieckie akcja pszczelarska pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Bee dentsu BeeCity

Sytuacja pszczół, które są ważną częścią ekosystemu, pogorszyła się na przestrzeni lat. Aby temu zapobiec coraz więcej firm i instytucji decyduje się na instalację pasiek na dachach. Grupa reklamowa dentsu Polska, od 2020 roku, ma na dachu swojej siedziby pasieki, które dziś mieszczą 60 tysięcy pszczół. 

Co roku 8 lipca obchodzimy w Polsce Wielki Dzień Pszczół. Święto powstało, by szerzyć wiedzę o owadach, które są odpowiedzialne za zapylanie ponad 70% wszystkich roślin. Jednym ze sposobów ratowania wymierających pszczół są miejskie pasieki na dachach. W Warszawie jest ich już ponad 600, dzięki temu pszczoły mają bezpieczne schronienie, a ludzie naturalny miód. Firmie dentsu udało się w tym roku zebrać 226,5 kg miodu. 

Ludzie dużo zawdzięczają pszczołom. Warto o nie dbać nie tylko w okolicach 8 sierpnia. Jako firma angażujemy się w proekologiczne działania i staramy się zmieniać świat wokół nas na lepsze. Dzięki inicjatywie "Bee Dentsu" możemy w niewielkim stopniu przyczynić się do wsparcia pszczół, które przecież same nie są w stanie się obronić – mówi Jadwiga Jadziewicz, Social Impact Manager, dentsu Polska. 

Pasieki miejskie to inicjatywa, którą coraz częściej podejmują firmy wspierające ekologię. Ochrona pszczół nie jest jedyną korzyścią takich działań. Ule zapewniają okazję do integracji oraz umożliwiają pracownikom kontakt z przyrodą. Większość firm, w tym m.in. dentsu, swój miód rozdaje pracownikom i partnerom. 

W 2020 roku Dentsu założyła pasiekę "Bee dentsu". Projekt powstał przy współpracy z firmą BeeCity, która zajmuje się instalacją i opieką nad ulami w przestrzeni miejskiej. Nazwanie pasieki pozostawiono pracownikom. Na dachu biurowca X2 zamontowano 14 uli, w których pracuje około 60 tysięcy owadów.

pasieka dentsu warszawa



Liczba wyświetleń artykułu: 654

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Klasyczna truskawka z miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Placki bananowo-owsiane z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych