Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Niewielkie zbiory miodu spadziowego na Podkarpaciu 2022

pszczelarstwo podkarpackie miodobranie miód spadziowy Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Pszczelarze z województwa podkarpackiego narzekają na niewielką ilość spadzi w sezonie 2022 roku. Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon w rozmowie z serwisem Nowiny Plus zrzuca winę za ten stan na pogodę. 

Składająca się z soków roślinnych spadź, nazywana również rosą miodową, występuje latem w postaci kropel na igłach oraz gałęziach jodły i świerka, a także na niektórych drzewach liściastych. Do jej wytworzenia przyczyniają się mszyce. Zdaniem prezesa Dylona zjawiska pogodowe utrudniają rozwój jednak ich rozwój, co powoduje brak spadzi. W lipcu 2022 roku pojawiły się jedynie niewielkie ilości spadź liściastej i jeszcze mniej iglastej. 

Pszczelarze z województwa podkarpackiego liczą, że sytuacja zmieni się sierpniu albo przynajmniej w pierwszej połowie września. Obszar lasów Bieszczad, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego to tereny skąd pochodzi najwięcej miodu spadziowego. W tym regionie wytarza się blisko połowa tego produktu w Polsce. Miód spadziowy jest dwa razy droższy o najczęściej spotykanych na rynku. Jeżeli sytuacja się nie polepszy to jego cena pójdzie jeszcze w górę. Choć należy przyznać, że w przypadku tego produktu obfite miodobrania zdarzają się raz na kilka lat.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej



Liczba wyświetleń artykułu: 1389

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę