Portal Pszczelarski

Niewielkie zbiory miodu spadziowego na Podkarpaciu 2022

pszczelarstwo podkarpackie miodobranie miód spadziowy Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Pszczelarze z województwa podkarpackiego narzekają na niewielką ilość spadzi w sezonie 2022 roku. Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon w rozmowie z serwisem Nowiny Plus zrzuca winę za ten stan na pogodę. 

Składająca się z soków roślinnych spadź, nazywana również rosą miodową, występuje latem w postaci kropel na igłach oraz gałęziach jodły i świerka, a także na niektórych drzewach liściastych. Do jej wytworzenia przyczyniają się mszyce. Zdaniem prezesa Dylona zjawiska pogodowe utrudniają rozwój jednak ich rozwój, co powoduje brak spadzi. W lipcu 2022 roku pojawiły się jedynie niewielkie ilości spadź liściastej i jeszcze mniej iglastej. 

Pszczelarze z województwa podkarpackiego liczą, że sytuacja zmieni się sierpniu albo przynajmniej w pierwszej połowie września. Obszar lasów Bieszczad, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego to tereny skąd pochodzi najwięcej miodu spadziowego. W tym regionie wytarza się blisko połowa tego produktu w Polsce. Miód spadziowy jest dwa razy droższy o najczęściej spotykanych na rynku. Jeżeli sytuacja się nie polepszy to jego cena pójdzie jeszcze w górę. Choć należy przyznać, że w przypadku tego produktu obfite miodobrania zdarzają się raz na kilka lat.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej



Liczba wyświetleń artykułu: 1888

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Marlenka - ciasto z miodem

Agua fresca z borówek

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę