Portal Pszczelarski

Australijscy naukowcy tworzą pestycyd przeciwko warrozie

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Australii warroza varroa destructor lek na warrozę

Warroza to jedna z najgroźniejszych chorób pszczół, wywoływana przez roztocza Varroa. Australijscy naukowcy z grupy badawczej Hort Innovations i Uniwersytetu w Sydney opracują pierwszy na świecie pestycyd na bazie hormonów, który będzie zwalczać właśnie te groźne drobnoustroje. 

Substancja ma być całkowicie bezpieczna dla pszczół. Wytworzone cząsteczki będą selektywnie wiązać się z receptorami hormonalnymi roztocza, a następnie zakłócać jego rozmnażanie, rozwój i zachowanie. Jednocześnie pestycyd ma nie wpływać negatywnie na aktywności hormonu pszczoły miodnej. 

Większość podobnych środków stosowanych na przykład w rolnictwie oparta jest na nieselektywnych neurotoksynach, które zasadniczo zabijają wszystkie organizmy, z którymi mają styczność. Stąd też pestycydy są postrzegane jako jedno z głównych zagrożeń dla pszczelej populacji. 

Prace nad stworzenie substancji do zwalczania warrozy potrwają do 2024 roku. Australia do niedawna była ostatnim kontynentem wolnym od tej choroby. Jednak pod koniec czerwca 2022 roku roztocze Varroa zostało wykryte w porcie Newcastle. Od tego czasu do połowy lipca 2022 roku doprowadziło ono już do śmierci ponad 15 milionów pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 2584

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Domowa musztarda z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Tosty na słodko

Lawendowe ciasto dyniowe

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży