Portal Pszczelarski

Australijscy naukowcy tworzą pestycyd przeciwko warrozie

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Australii warroza varroa destructor lek na warrozę

Warroza to jedna z najgroźniejszych chorób pszczół, wywoływana przez roztocza Varroa. Australijscy naukowcy z grupy badawczej Hort Innovations i Uniwersytetu w Sydney opracują pierwszy na świecie pestycyd na bazie hormonów, który będzie zwalczać właśnie te groźne drobnoustroje. 

Substancja ma być całkowicie bezpieczna dla pszczół. Wytworzone cząsteczki będą selektywnie wiązać się z receptorami hormonalnymi roztocza, a następnie zakłócać jego rozmnażanie, rozwój i zachowanie. Jednocześnie pestycyd ma nie wpływać negatywnie na aktywności hormonu pszczoły miodnej. 

Większość podobnych środków stosowanych na przykład w rolnictwie oparta jest na nieselektywnych neurotoksynach, które zasadniczo zabijają wszystkie organizmy, z którymi mają styczność. Stąd też pestycydy są postrzegane jako jedno z głównych zagrożeń dla pszczelej populacji. 

Prace nad stworzenie substancji do zwalczania warrozy potrwają do 2024 roku. Australia do niedawna była ostatnim kontynentem wolnym od tej choroby. Jednak pod koniec czerwca 2022 roku roztocze Varroa zostało wykryte w porcie Newcastle. Od tego czasu do połowy lipca 2022 roku doprowadziło ono już do śmierci ponad 15 milionów pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 2966

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły