Portal Pszczelarski

Kulinaria nie są obce pszczelarzom z Bielińca 2022

pszczelarstwo podkarpackie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel Pasieka na ogrodzie

"Pasieka na ogrodzie" należąca do Regionalnego Koła Pszczelarskiego "BARĆ" w Bielińcu wzięła udział w konkursie kulinarnym: "Pyszne smaki lasowiackiej ziemi", który odbył się podczas XIII Królewskiego Jarmarku w Pysznicy (powiat stalowowolski).

Pasieka na ogrodzie wystawiła swoje stoisko z miodami, ale również z produktami na bazie miodu. W kategorii na najlepszą nalewkę zajęliśmy II miejsce za nalewkę na miodzie. Także podczas Ogólnopolskich Dni Flisactwa, które odbyły się w Ulanowie, Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ" wystawiło swoje stoisko z miodami i przysmaki kulinarne z miodem.

Również koło wzięło udział w konkursie kulinarnym na "Najlepszą potrawę na lasowiackim talerzu"’. Za potrawę: "pulpeciki duszone w młodej kapuście z miodem" otrzymaliśmy wyróżnienie.



Liczba wyświetleń artykułu: 875

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową