Portal Pszczelarski

Według warmińsko-mazurskich pszczelarzy w 2022 roku będzie o 30% mniej miodu

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie produkcja miodu Józef Zych

Jak podaje Radio Olsztyn, Warmińsko-Mazurski Związek Pszczelarski szacuje, że wyprodukowanego w 2022 roku miodu może być mniej nawet o 30% niż w roku ubiegłym. To w sposób naturalny wpłynie na wzrost cen produktów pszczelich. 

Trudne warunki pogodowe spowodowały, że pszczoły nie miały zbyt dużo pyłku do zebrania, co przełożyło się na nie tylko niedobory miodu na rynku, ale też w pasiekach, co przenosi się większe koszty ich utrzymania. 

Na antenie Radia Olsztyn sytuację na rynku pszczelarskim skomentował prezes Warmińsko-Mazurskiego Związku Pszczelarskiego Józef Zysk. Jego zdaniem za wzrostem cen za litr miodu mogą stać również rosnące ceny cukru, paszy a także sprzętu pszczelarskiego oraz uli, gdzie podwyżki sięgają 30-50%. 

Cena litrowego słoika miodu kształtuje się na poziomie 40 złotych. Jest to cena zbliżona do tej z 2021 roku. Wynika to z faktu, że pszczelarze dokarmiali pszczoły cukrem, który kupili jeszcze po niższej cenie. Jednak jest to jedynie chwilowe wstrzymywanie spodziewanego trendu.



Liczba wyświetleń artykułu: 1742

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.