Portal Pszczelarski

Pszczoły pomagają zwiększać stabilność zbiorów

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Anglii Jake Bishop zapylanie roślin zapylacze

Brytyjscy naukowcy z University of Reading zbadali wpływ pszczół i innych owadów zapylających na stabilność plonów. Stwierdzono, że występują aż o 32% mniejsze wahania w poziomie zbiorów z upraw, które odwiedzają pszczoły od tych, na których brakuje zapylaczy. 

Wyniki z dokonanych przez naukowców 200 badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Ecology Letters". Badacze skupili się przede wszystkim na trzech ważnych na skalę światową roślinach - bobie, rzepaku oraz jabłkach, ale analizie zostały podane też pojedyncze rośliny. Zróżnicowany był również obszar. Były to zarówno wielkie areały, jak i niewielkie pola. 

Cytowany przez Polską Agencję Prasową, Jake Bishop z zespołu badawczego i autor opublikowanego w "Ecology Letters" artykułu podkreśla, że stabilna i przewidywalna produkcja pożywnego jedzenia to konieczność dla rolników i globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Jego zdaniem jest to szczególnie ważne w czasie trwającego kryzysu żywnościowego spowodowanego wojną na Ukrainie. Uniknięcie dramatycznych podwyżek cen może być możliwe właśnie dzięki pszczołom. Miejsca, które odwiedzają wyróżniają się znaczącą mniejszą fluktuacją zbiorów, co jednocześnie redukuje ryzyko wahań cen na rynku. Zapylacze pozwalają także roślinom osiągnąć maksimum wydajności, co zwiększa polony, choć tu niebagatelne znaczenie mają również inne czynniki, jak minerały w glebie czy dostęp do wody.

Czytaj więcej:

Zapylanie roślin przez pszczoły miodne



Liczba wyświetleń artykułu: 248

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Dyniowe drożdżowe z awokado

Tosty na słodko

Pancakes cytrynowe z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą