Portal Pszczelarski

Policja złapała złodzieja uli z pasiek pod Łaskiem i Zduńską Wolą 2022

pszczelarstwo łódzkie kradzież uli

Policja zatrzymała sprawcę kradzieży uli z pasiek pod Łaskiem i Zduńska Wolą. Okazało się, że to również pszczelarz. Zatrzymany przyznał się do winy. Swoje postępowanie tłumaczył chęcią powiększenia własnej hodowli. 

Złodziejem okazał 37-letni mieszkaniec Zduńskiej Woli. Dokonane kradzieże miały miejsce w okresie od lutego do czerwca 2022 roku w dwóch pasiekach, z których łącznie zabrano osiem uli wraz rodzinami pszczelimi. Straty zostały oszacowane na 14 500 złotych. 

Kradzieży w pasiekach z powodu ryzyka pożądlenia dokonują najczęściej osoby, które prowadzą lub prowadzili własne pasieki. Według informacji przekazanych przez policję, sprawcę udało się namierzyć w wyniku działań operacyjnych o charakterze niejawnym. Po zatrzymaniu 37-letni pszczelarz który przyznał, że w ten nietypowy sposób chciał zwiększyć liczbę swoich pszczół wskazał miejsce przechowywania skradzionych uli, które następnie zostały zwrócone prawowitym właścicielom. 

Prokuratura przedstawiła zatrzymanemu hodowcy pszczół zarzuty kradzieży mienia. Grozi mu za to do 5 lat



Liczba wyświetleń artykułu: 781

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem