Portal Pszczelarski

KGHM stworzyło pasiekę na terenie górniczego szybu 2022

pszczelarstwo dolnośląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka w kopalni Konrad Bajger

KGHM Polska Miedź S.A. uruchomiła swoją pasiekę na terenie górniczego szybu. Trzy ule stanęły w Zakładach Górniczych Lubin. Zamieszka tu ponad 200 tysięcy pszczół rasy krainka.

Pasieka powstała w ramach projektu realizowanego przez KGHM, którego celem jest inspirowanie pracowników przedsiębiorstwa oraz mieszkańców Zagłębia Miedziowego do angażowania się w akcje na rzecz ochrony środowiska i klimatu. Kolejne ule mają pojawiły się przy należącej do Polskiej Grupy Uzdrowisk – Uzdrowiska Kłodzkie, której współwłaścicielem jest KGHM, rozlewni wody Staropolanka i kopalni borowiny w Połczynie Zdrój. Na temat podejmowanych działań powstał już film opublikowany w serwisie YouTube. 

Pasieką KGHM w Lubinie opiekuje się na stałe pracownik firmy Konrad Bajger, a w zasiedleniu uli pomagał skialpinista Andrzej Bargiel. Domki dla pszczół zostały z kolei pomalowane podczas warsztatów pszczelarskich dla młodzieży z Zagłębia Miedziowego. Władze koncernu liczą, że realizowany projekt przyczyni się do rozpowszechnienia w okolicy praktyk na rzecz podtrzymania pszczelej populacji.



Liczba wyświetleń artykułu: 148

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Piernik sułtański

Nan-e qandi