Portal Pszczelarski

KGHM stworzyło pasiekę na terenie górniczego szybu 2022

pszczelarstwo dolnośląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka w kopalni Konrad Bajger

KGHM Polska Miedź S.A. uruchomiła swoją pasiekę na terenie górniczego szybu. Trzy ule stanęły w Zakładach Górniczych Lubin. Zamieszka tu ponad 200 tysięcy pszczół rasy krainka.

Pasieka powstała w ramach projektu realizowanego przez KGHM, którego celem jest inspirowanie pracowników przedsiębiorstwa oraz mieszkańców Zagłębia Miedziowego do angażowania się w akcje na rzecz ochrony środowiska i klimatu. Kolejne ule mają pojawiły się przy należącej do Polskiej Grupy Uzdrowisk – Uzdrowiska Kłodzkie, której współwłaścicielem jest KGHM, rozlewni wody Staropolanka i kopalni borowiny w Połczynie Zdrój. Na temat podejmowanych działań powstał już film opublikowany w serwisie YouTube. 

Pasieką KGHM w Lubinie opiekuje się na stałe pracownik firmy Konrad Bajger, a w zasiedleniu uli pomagał skialpinista Andrzej Bargiel. Domki dla pszczół zostały z kolei pomalowane podczas warsztatów pszczelarskich dla młodzieży z Zagłębia Miedziowego. Władze koncernu liczą, że realizowany projekt przyczyni się do rozpowszechnienia w okolicy praktyk na rzecz podtrzymania pszczelej populacji.



Liczba wyświetleń artykułu: 1010

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Koktajl pietruszkowy z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem