Portal Pszczelarski

120 uli zniszczonych w miejscowości Łubie (Górny Śląsk) 2022

pszczelarstwo śląskie zniszczone ule zniszczona pasieka Arkadiusz Freus

W miejscowości Łubie, w powiecie Tarnowskie Góry, w województwie śląskim, nieznany sprawca całkowicie zdemolował 120 uli. Właściciel pasieki szacuje straty na około 100 tysięcy złotych. 

Do zdarzenia doszło prawdopodobnie w nocy z soboty na niedzielę, z 28 na 29 maja 2022 roku. Ule znajdowały się wokół pól rzepaku, skąd pszczoły zbierały nektar. Ich właściciel Arkadiusz Freus zobaczył zniszczenia w niedzielę rano, kiedy zamierzał przeprowadzić miodobranie. Widok był przerażający: ule były poprzewracane, miód został wylany, a pszczoły zabite. 

Właściciel pasieki bezzwłocznie zawiadomił policję, która zabezpieczyła ślady i nagrania z monitoringu z okolicznych dróg dojazdowych. Arkadiusz Freus zarzeka się w rozmowie z serwisem TVN24, że jeszcze w sobotę po południu wszystko było w porządku. Poszkodowany pszczelarz nie wierzy, że dokonali tego zwykli chuligani. Sprawca musiał jego zdaniem dobrze się przygotować do dokonanego czynu: przede wszystkim mieć na sobie odpowiednie ubranie. Ponadto ule były rozstawione w odległości około 300-400 metrów od zabudowań ludzkich. 

Policja prosi o pomoc każdego, kto ma jakiekolwiek dodatkowe informacje na temat okoliczności przestępstwa lub jego sprawcy.



Liczba wyświetleń artykułu: 150

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kutia wigilijna z miodem pitnym