Portal Pszczelarski

Pszczela telewizja na dachu Centrum Nauki i Techniki EC1 Łódź

pszczelarstwo łódzkie kamera w ulu Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Jak informuje serwis rmf24, w Centrum Nauki i Techniki EC1 Łódź uruchomiono pszczelą telewizję. Przez zamieszczone w ulu kamery można na bieżącą podglądać życie pszczół z pasieki na dachu centrum. 

Mikrokamery znajdują się w trzech miejscach w ulu. Jedna obserwuje pszczoły z niego wylatujące. Druga nagrywa owady wlatujące, a trzecia monitoruje wnętrze, które dodatkowo jest podświetlone czerwonym światłem, niewidocznym dla pszczół. W ulu umieszczono także kilkadziesiąt czujników temperatury. 

Transmisja z życia pszczół odbywa się podczas zwiedzania stałej wystawy centrum. Jednak umieszczoną na dachu pasiekę można także odwiedzić osobiście w czasie organizowanych w tym miejscu co jakiś czas warsztatów pszczelarskich. Prowadzą je hodowcy ze Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej. W trakcie zajęć przybliżane są tajniki pracy pszczelarzy, pokazywany jest sprzęt pszczelarski, można również wykonać domek dla owadów czy świeczkę z wosku pszczelego. 

Pasieka na dachu Centrum Nauki i Techniki EC1 Łódź została uruchomiona jesienią 2021 roku. Pojawiło się tu wtedy pięć uli, a wiosną 2022 roku doszło do nich kolejne pięć.



Liczba wyświetleń artykułu: 1329

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Nan-e qandi