Portal Pszczelarski

Nowe miejskie ule w Katowicach 2022

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Liczba miejskich uli w w Katowicach powiększyła się z trzech do siedmiu. Dotychczas ule znajdowały się przy basenie Burowiec oraz na dachach basenu Brynów i Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia. Kolejne znów pojawią się na dachach basenu i budynku orkiestry. 

Pierwsze miejskie pasieki w Katowicach pojawiły się w 2019 roku. Po trzech latach postanowiono postawić kolejne. Nowe ule mają być zbudowane z naturalnych materiałów, bez wykorzystania środków chemicznych i tworzyw sztucznych. Zostały one również pomalowane ekologicznymi farbami, a przy każdym ulu znajdzie się poidełko. 

Miód pozyskiwany z pasiek jest wykorzystany jako gadżet promocyjny. Według przeprowadzonych w 2021 roku badań katowicki miód nie zawiera pestycydów, pierwiastków ciężki, znajduje się w nim także prawie pięć razy mniej żelaza i dwa razy mniej rtęci, niż w miodzie komercyjnym. 

Nie jest to jedyna inicjatywa na rzecz pszczół podejmowana przez władze Katowic. Prezydent miasta Marcin Krupa zapowiada tworzenie łąk kwietnych, zwiększenie miejsc zielonych w centrum, czego przykładem jest przekształcenie alei Wojciecha Korfantego, gdzie posadzono 46 drzew. W kolejce na podobne działania czeka ulica Warszawska i plac Sejmu Śląskiego. Zakład Zieleni Miejskiej ma również zmienić zasady i częstotliwość koszenia traw. Podejmowane mają być także akcje na rzecz tworzenia przez mieszkańców mini-łąk kwietnych.



Liczba wyświetleń artykułu: 522

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

I Targ Miodowy w Łomiankach

Honey, honey - warsztaty pszczelarskie w Warszawie 2017

Wykład pszczelarski w Domu Kultury w Popielowie 2016