Portal Pszczelarski

Nowe miejskie ule w Katowicach 2022

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Liczba miejskich uli w w Katowicach powiększyła się z trzech do siedmiu. Dotychczas ule znajdowały się przy basenie Burowiec oraz na dachach basenu Brynów i Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia. Kolejne znów pojawią się na dachach basenu i budynku orkiestry. 

Pierwsze miejskie pasieki w Katowicach pojawiły się w 2019 roku. Po trzech latach postanowiono postawić kolejne. Nowe ule mają być zbudowane z naturalnych materiałów, bez wykorzystania środków chemicznych i tworzyw sztucznych. Zostały one również pomalowane ekologicznymi farbami, a przy każdym ulu znajdzie się poidełko. 

Miód pozyskiwany z pasiek jest wykorzystany jako gadżet promocyjny. Według przeprowadzonych w 2021 roku badań katowicki miód nie zawiera pestycydów, pierwiastków ciężki, znajduje się w nim także prawie pięć razy mniej żelaza i dwa razy mniej rtęci, niż w miodzie komercyjnym. 

Nie jest to jedyna inicjatywa na rzecz pszczół podejmowana przez władze Katowic. Prezydent miasta Marcin Krupa zapowiada tworzenie łąk kwietnych, zwiększenie miejsc zielonych w centrum, czego przykładem jest przekształcenie alei Wojciecha Korfantego, gdzie posadzono 46 drzew. W kolejce na podobne działania czeka ulica Warszawska i plac Sejmu Śląskiego. Zakład Zieleni Miejskiej ma również zmienić zasady i częstotliwość koszenia traw. Podejmowane mają być także akcje na rzecz tworzenia przez mieszkańców mini-łąk kwietnych.



Liczba wyświetleń artykułu: 793

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Domowa musztarda z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi