Portal Pszczelarski

Nowe miejskie ule w Katowicach 2022

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Liczba miejskich uli w w Katowicach powiększyła się z trzech do siedmiu. Dotychczas ule znajdowały się przy basenie Burowiec oraz na dachach basenu Brynów i Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia. Kolejne znów pojawią się na dachach basenu i budynku orkiestry. 

Pierwsze miejskie pasieki w Katowicach pojawiły się w 2019 roku. Po trzech latach postanowiono postawić kolejne. Nowe ule mają być zbudowane z naturalnych materiałów, bez wykorzystania środków chemicznych i tworzyw sztucznych. Zostały one również pomalowane ekologicznymi farbami, a przy każdym ulu znajdzie się poidełko. 

Miód pozyskiwany z pasiek jest wykorzystany jako gadżet promocyjny. Według przeprowadzonych w 2021 roku badań katowicki miód nie zawiera pestycydów, pierwiastków ciężki, znajduje się w nim także prawie pięć razy mniej żelaza i dwa razy mniej rtęci, niż w miodzie komercyjnym. 

Nie jest to jedyna inicjatywa na rzecz pszczół podejmowana przez władze Katowic. Prezydent miasta Marcin Krupa zapowiada tworzenie łąk kwietnych, zwiększenie miejsc zielonych w centrum, czego przykładem jest przekształcenie alei Wojciecha Korfantego, gdzie posadzono 46 drzew. W kolejce na podobne działania czeka ulica Warszawska i plac Sejmu Śląskiego. Zakład Zieleni Miejskiej ma również zmienić zasady i częstotliwość koszenia traw. Podejmowane mają być także akcje na rzecz tworzenia przez mieszkańców mini-łąk kwietnych.



Liczba wyświetleń artykułu: 627

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu