Portal Pszczelarski

Nowe miejskie ule w Katowicach 2022

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Liczba miejskich uli w w Katowicach powiększyła się z trzech do siedmiu. Dotychczas ule znajdowały się przy basenie Burowiec oraz na dachach basenu Brynów i Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia. Kolejne znów pojawią się na dachach basenu i budynku orkiestry. 

Pierwsze miejskie pasieki w Katowicach pojawiły się w 2019 roku. Po trzech latach postanowiono postawić kolejne. Nowe ule mają być zbudowane z naturalnych materiałów, bez wykorzystania środków chemicznych i tworzyw sztucznych. Zostały one również pomalowane ekologicznymi farbami, a przy każdym ulu znajdzie się poidełko. 

Miód pozyskiwany z pasiek jest wykorzystany jako gadżet promocyjny. Według przeprowadzonych w 2021 roku badań katowicki miód nie zawiera pestycydów, pierwiastków ciężki, znajduje się w nim także prawie pięć razy mniej żelaza i dwa razy mniej rtęci, niż w miodzie komercyjnym. 

Nie jest to jedyna inicjatywa na rzecz pszczół podejmowana przez władze Katowic. Prezydent miasta Marcin Krupa zapowiada tworzenie łąk kwietnych, zwiększenie miejsc zielonych w centrum, czego przykładem jest przekształcenie alei Wojciecha Korfantego, gdzie posadzono 46 drzew. W kolejce na podobne działania czeka ulica Warszawska i plac Sejmu Śląskiego. Zakład Zieleni Miejskiej ma również zmienić zasady i częstotliwość koszenia traw. Podejmowane mają być także akcje na rzecz tworzenia przez mieszkańców mini-łąk kwietnych.



Liczba wyświetleń artykułu: 1039

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.