Portal Pszczelarski

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Na zdjęciu gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód miód o smaku truskawko-waniliowym gofry drożdżowe z jogurtem i miodem gofry z miodem deser z miodem obiad z miodem

Przepis na pyszne gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym.

Składniki:
-
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1/3 szklanki mleka,
- łyżeczka świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- łyżeczka cukru (nieobowiązkowa),
- łyżka oliwy,
- miód o smaku truskawkowo-waniliowym,
- jogurt (do podania).

Przepis:
Rozczyn (jeżeli rozczyn nie urośnie nie wykonujemy dalszych kroków):
Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, cukier i dolewamy 2-3 łyżki letniego mleka (nie może być gorące - zabije drożdże) i rozkruszamy drożdże. Mieszamy do połączenia składników - odstawiamy na 15 min pod przykryciem (lniana ściereczka).

Ciasto:
Roztrzepujemy jajko z oliwą. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy rozczyn i mleko - mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem i odstawiamy na około 1h. Po tym czasie przykryte ciasto odstawiamy do lodówki na noc.


Rano wystarczy nagrzać gofrownicę i nalać do niej ciasta. Przytrzymajcie chwilę (nawet gdy gofrownica pokaże, że gofry są gotowe), aby się dopiekły i nie porozklejały (choć nie powinny).

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

12. Banan w cieście

13. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

14. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

15. Tosty na słodko

16. Plackowe brownie z cukinią i miodem

17. Placki bananowo-owsiane z miodem 

18. Puchowa owsianka na różanym mleku 

19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

20. Pancakes cytrynowe z miodem 

21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

22. Lawendowe ciasto dyniowe

23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

24. Ananas w czekoladowym cieście

25. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

26. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź również mój blog: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2204

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2014-11-26 08:38:18

smaka narobiliscie a gofrownicy nie mam



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili