Portal Pszczelarski

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Na zdjęciu gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód miód o smaku truskawko-waniliowym gofry drożdżowe z jogurtem i miodem gofry z miodem deser z miodem obiad z miodem

Przepis na pyszne gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym.

Składniki:
-
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1/3 szklanki mleka,
- łyżeczka świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- łyżeczka cukru (nieobowiązkowa),
- łyżka oliwy,
- miód o smaku truskawkowo-waniliowym,
- jogurt (do podania).

Przepis:
Rozczyn (jeżeli rozczyn nie urośnie nie wykonujemy dalszych kroków):
Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, cukier i dolewamy 2-3 łyżki letniego mleka (nie może być gorące - zabije drożdże) i rozkruszamy drożdże. Mieszamy do połączenia składników - odstawiamy na 15 min pod przykryciem (lniana ściereczka).

Ciasto:
Roztrzepujemy jajko z oliwą. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy rozczyn i mleko - mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem i odstawiamy na około 1h. Po tym czasie przykryte ciasto odstawiamy do lodówki na noc.


Rano wystarczy nagrzać gofrownicę i nalać do niej ciasta. Przytrzymajcie chwilę (nawet gdy gofrownica pokaże, że gofry są gotowe), aby się dopiekły i nie porozklejały (choć nie powinny).

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

12. Banan w cieście

13. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

14. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

15. Tosty na słodko

16. Plackowe brownie z cukinią i miodem

17. Placki bananowo-owsiane z miodem 

18. Puchowa owsianka na różanym mleku 

19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

20. Pancakes cytrynowe z miodem 

21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

22. Lawendowe ciasto dyniowe

23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

24. Ananas w czekoladowym cieście

25. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

26. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź również mój blog: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2115

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2014-11-26 08:38:18

smaka narobiliscie a gofrownicy nie mam



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem