Portal Pszczelarski

Pszczoły potrafią liczyć

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Francji pszczoły a matematyka

Grupa naukowców na czele z doktor Scarlett Howard na łamach naukowego czasopisma Frontiers in Ecology and Evolution przekonuje, że pszczoły miodne potrafią wykonywać proste obliczenia, dopasowywać symbole do ilość czy łączyć pojęcia wielkości i liczby. Jest to efekt badań prowadzonych od 2020 do 2022 roku na Uniwersytecie w Tuluzie. 

Australijska badaczka doktor Scarlett Howard podczas swojego stażu podoktorskiego we Francji dokonywała obserwacji dwóch grup pszczół. Pierwsza z nich była uczona kojarzenia liczb parzystych z wodą z cukrem, a liczb nieparzystych z chininą - płynem o gorzkim smaku. Natomiast druga grupa była szkolona w odwrotny sposób - liczby parzyste połączono z chininą, a liczby nieparzyste z wodą z cukrem. Następnie na podstawie kart, na których przedstawiano figury o różnych kształtach w ilości od 1 do 10 pszczoły dokonywały wyborów tych, gdzie spodziewały się słodkiego. Skuteczność sięgała 80%.

W dalszej kolejności sprawdzano reakcję na liczby, których pszczół nie uczono. I tutaj również skuteczność właściwych wskazań była wysoka – około 70 %. Co ciekawe, badania pokazały, że pszczoły lepiej sobie radzą z nauką liczb nieparzystych - odwrotnie niż u ludzi. Naukowcy za pomocą sieci neuronowej sprawdzali także, jak owady reagują na impulsy klasyfikowane jako nieparzyste i parzyste. Okazało się, że pszczoły doskonale rozpoznawały, o które liczby chodzi. 

Badania pokazały, że proste działania matematyczne nie wymagają specjalnie rozbudowanego mózgu, gdyż o ile mózg ludzki składa się z około 86 miliardów neuronów, to pszczeli już z tylko około 960 000 neuronów. Zagadką jednak nadal pozostaje, jakich pszczoły używają mechanizmów podczas kategoryzowania liczb według parzystości.



Liczba wyświetleń artykułu: 125

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Tofu smażone w ziołach z miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych