Portal Pszczelarski

Pszczoły potrafią liczyć

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Francji pszczoły a matematyka

Grupa naukowców na czele z doktor Scarlett Howard na łamach naukowego czasopisma Frontiers in Ecology and Evolution przekonuje, że pszczoły miodne potrafią wykonywać proste obliczenia, dopasowywać symbole do ilość czy łączyć pojęcia wielkości i liczby. Jest to efekt badań prowadzonych od 2020 do 2022 roku na Uniwersytecie w Tuluzie. 

Australijska badaczka doktor Scarlett Howard podczas swojego stażu podoktorskiego we Francji dokonywała obserwacji dwóch grup pszczół. Pierwsza z nich była uczona kojarzenia liczb parzystych z wodą z cukrem, a liczb nieparzystych z chininą - płynem o gorzkim smaku. Natomiast druga grupa była szkolona w odwrotny sposób - liczby parzyste połączono z chininą, a liczby nieparzyste z wodą z cukrem. Następnie na podstawie kart, na których przedstawiano figury o różnych kształtach w ilości od 1 do 10 pszczoły dokonywały wyborów tych, gdzie spodziewały się słodkiego. Skuteczność sięgała 80%.

W dalszej kolejności sprawdzano reakcję na liczby, których pszczół nie uczono. I tutaj również skuteczność właściwych wskazań była wysoka – około 70 %. Co ciekawe, badania pokazały, że pszczoły lepiej sobie radzą z nauką liczb nieparzystych - odwrotnie niż u ludzi. Naukowcy za pomocą sieci neuronowej sprawdzali także, jak owady reagują na impulsy klasyfikowane jako nieparzyste i parzyste. Okazało się, że pszczoły doskonale rozpoznawały, o które liczby chodzi. 

Badania pokazały, że proste działania matematyczne nie wymagają specjalnie rozbudowanego mózgu, gdyż o ile mózg ludzki składa się z około 86 miliardów neuronów, to pszczeli już z tylko około 960 000 neuronów. Zagadką jednak nadal pozostaje, jakich pszczoły używają mechanizmów podczas kategoryzowania liczb według parzystości.



Liczba wyświetleń artykułu: 1631

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej