Portal Pszczelarski

Naukowcy odkryli dlaczego pszczoły spadają do wody 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Francji lot pszczoły Herbert Heran Martin Lindauer pszczoły a woda

Francuscy naukowcy odkryli dlaczego pszczoły miodne przelatując nad lustrem bądź gładką taflą wody, tracą orientację i spadają. Udało się to dzięki powtórzeniu eksperymentu sprzed blisko 60 lat. 

W 1963 roku austriacki entomolog Herbert Heran i niemiecki behawiorysta Martin Lindauer wypuścili nad taflę jeziora grupę pszczół. Okazało się, że owady spadały do wody, gdy ta była spokojna. W 2022 roku eksperyment został powtórzony przez francuskich naukowców, ale w bezpieczniejszych warunkach. Badacze tym razem wypuścili owady do prostokątnego tunelu o długości 220 centymetrów. Na jego suficie i podłodze umieszczono lustra, które co jakiś czas zasłaniano. 

Pszczoły bez problemy pokonywały dany dystans na tej samej wysokości, kiedy lustra były zakryte. Podobnie się działo, gdy górne lustro było odsłonięte. Zupełnie inaczej działo się, kiedy lustrem stawała się podłoga, co sprawiało wrażenie, że ziemia była podwójnie odległa. W takiej sytuacji owady po pokonaniu 40 centymetrów opadały i zderzały się ze szklanym dnem. 

Naukowcy doszli do wniosku, że pszczoły używają wskazówek wizualnych umieszczonych na ziemi, aby utrzymać odpowiednią wysokość. Lecąc nad nieruchomym jeziorem lub lustrem w zamkniętym tunelu nie mogły znaleźć punktu, który mógłby im pomóc w zorientowaniu się w pozycji, w jakiej się znajdują. Nie ma przy tym znaczenia, co się znajduje ponad nimi.

Czytaj również:

Efektywny lot pszczoły a pożytki pszczele



Liczba wyświetleń artykułu: 142

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie