Portal Pszczelarski

Jakość miodu - analiza pyłkowa

badanie miodu analiza pyłkowa miodu miód odmianowy

Miody są cenione nie tylko ze względów smakowych, lecz także przez swoje właściwości prozdrowotne. Szczególnie ważne z tego względu są wysokiej jakości miody odmianowe, odpowiednio wytwarzane i przechowywane. Znaczenie ma także kraj pochodzenia. Miody azjatyckie są tańsze, jednak mniej wartościowe niż miody z rodzimych pasiek. Niestety konsumenci często nie są tego świadomi.

Ponad to miód jest produktem stosunkowo często fałszowanym. Dane na etykietach nie zawsze są zgodne z prawdą. Miody z importu są sprzedawane jako krajowe lub są z nimi mieszane. Cierpią na tym uczciwi pszczelarze, którzy nie mogą konkurować cenami z podrobionym miodem. Dlatego warto zainteresować się dostępnymi badaniami laboratoryjnymi potwierdzającymi jakość miodu. Jednym z nich jest analiza pyłkowa.

Jakich informacji dostarczy analiza pyłkowa miodu?

Analiza pyłkowa stanowi podstawę identyfikacji pożytku z jakiego korzystały pszczoły oraz udziału procentowego poszczególnych gatunków roślin. Pozwala określić kraj, a nawet region pochodzenia miodu. W celu zbadania czy miód jest krajowy czy importowany, należy wykonać pełną analizę pyłkową. To badanie dostarcza informacji o wszystkich pyłkach występujących w miodzie, nawet tych o znikomym udziale procentowym.

Pełna analiza pyłkowa jest wykonywana częściej przez organy kontroli. Pszczelarze nie muszą wykonywać tak dokładnych badań. Pochodzenie miodu jest w tym wypadku wiadome. Wystarczającym badaniem jest częściowa analiza pozwalająca na identyfikację głównych pyłków występujących w miodzie. 

Analiza pyłkowa - podstawa określenia odmiany miodu

Udział nektaru jednego gatunku musi wynosić minimum 50%, aby uznać miód za odmianowy. Nie oznacza to, że zawartość pyłku tej rośliny oznaczona w badaniu będzie także wynosić 50%. Zależy to od łatwości przechodzenia pyłku do miodu. Minimalny procentowy udział pyłku pozwalający na uznanie danego gatunku za przewodni przedstawia tabelka.

Tabela 1.

Odmiana miodu Minimalny procentowy udział pyłku przewodniego
akacjowy (robiniowy) - Robinia pseudacacia 30
rzepakowy - Brassica napus 45
lipowy - Tilia sp. 20
gryczany - Fagopyrum esculentum 45
wrzosowy - Calluna vulgaris 45
wielokwiatowy bez pyłku przewodniego

Tab. 1. Minimalna zawartość pyłku danego gatunku w miodach odmianowych wg Polskiej Normy (PN – 88/A - 77626)

Agata Koń-Ulman

Agata Koń-Ulman

Autorka artykułów

Magister technologii żywności i żywienia człowieka

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6360

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje