Portal Pszczelarski

Jakość miodu - analiza pyłkowa

badanie miodu analiza pyłkowa miodu miód odmianowy

Miody są cenione nie tylko ze względów smakowych, lecz także przez swoje właściwości prozdrowotne. Szczególnie ważne z tego względu są wysokiej jakości miody odmianowe, odpowiednio wytwarzane i przechowywane. Znaczenie ma także kraj pochodzenia. Miody azjatyckie są tańsze, jednak mniej wartościowe niż miody z rodzimych pasiek. Niestety konsumenci często nie są tego świadomi.

Ponad to miód jest produktem stosunkowo często fałszowanym. Dane na etykietach nie zawsze są zgodne z prawdą. Miody z importu są sprzedawane jako krajowe lub są z nimi mieszane. Cierpią na tym uczciwi pszczelarze, którzy nie mogą konkurować cenami z podrobionym miodem. Dlatego warto zainteresować się dostępnymi badaniami laboratoryjnymi potwierdzającymi jakość miodu. Jednym z nich jest analiza pyłkowa.

Jakich informacji dostarczy analiza pyłkowa miodu?

Analiza pyłkowa stanowi podstawę identyfikacji pożytku z jakiego korzystały pszczoły oraz udziału procentowego poszczególnych gatunków roślin. Pozwala określić kraj, a nawet region pochodzenia miodu. W celu zbadania czy miód jest krajowy czy importowany, należy wykonać pełną analizę pyłkową. To badanie dostarcza informacji o wszystkich pyłkach występujących w miodzie, nawet tych o znikomym udziale procentowym.

Pełna analiza pyłkowa jest wykonywana częściej przez organy kontroli. Pszczelarze nie muszą wykonywać tak dokładnych badań. Pochodzenie miodu jest w tym wypadku wiadome. Wystarczającym badaniem jest częściowa analiza pozwalająca na identyfikację głównych pyłków występujących w miodzie. 

Analiza pyłkowa - podstawa określenia odmiany miodu

Udział nektaru jednego gatunku musi wynosić minimum 50%, aby uznać miód za odmianowy. Nie oznacza to, że zawartość pyłku tej rośliny oznaczona w badaniu będzie także wynosić 50%. Zależy to od łatwości przechodzenia pyłku do miodu. Minimalny procentowy udział pyłku pozwalający na uznanie danego gatunku za przewodni przedstawia tabelka.

Tabela 1.

Odmiana miodu Minimalny procentowy udział pyłku przewodniego
akacjowy (robiniowy) - Robinia pseudacacia 30
rzepakowy - Brassica napus 45
lipowy - Tilia sp. 20
gryczany - Fagopyrum esculentum 45
wrzosowy - Calluna vulgaris 45
wielokwiatowy bez pyłku przewodniego

Tab. 1. Minimalna zawartość pyłku danego gatunku w miodach odmianowych wg Polskiej Normy (PN – 88/A - 77626)

Agata Koń-Ulman

Agata Koń-Ulman

Autorka artykułów

Magister technologii żywności i żywienia człowieka

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6361

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem