Jakość miodu - analiza pyłkowa
Miody są cenione nie tylko ze względów smakowych, lecz także przez swoje właściwości prozdrowotne. Szczególnie ważne z tego względu są wysokiej jakości miody odmianowe, odpowiednio wytwarzane i przechowywane. Znaczenie ma także kraj pochodzenia. Miody azjatyckie są tańsze, jednak mniej wartościowe niż miody z rodzimych pasiek. Niestety konsumenci często nie są tego świadomi.
Ponad to miód jest produktem stosunkowo często fałszowanym. Dane na etykietach nie zawsze są zgodne z prawdą. Miody z importu są sprzedawane jako krajowe lub są z nimi mieszane. Cierpią na tym uczciwi pszczelarze, którzy nie mogą konkurować cenami z podrobionym miodem. Dlatego warto zainteresować się dostępnymi badaniami laboratoryjnymi potwierdzającymi jakość miodu. Jednym z nich jest analiza pyłkowa.
Jakich informacji dostarczy analiza pyłkowa miodu?
Analiza pyłkowa stanowi podstawę identyfikacji pożytku z jakiego korzystały pszczoły oraz udziału procentowego poszczególnych gatunków roślin. Pozwala określić kraj, a nawet region pochodzenia miodu. W celu zbadania czy miód jest krajowy czy importowany, należy wykonać pełną analizę pyłkową. To badanie dostarcza informacji o wszystkich pyłkach występujących w miodzie, nawet tych o znikomym udziale procentowym.
Pełna analiza pyłkowa jest wykonywana częściej przez organy kontroli. Pszczelarze nie muszą wykonywać tak dokładnych badań. Pochodzenie miodu jest w tym wypadku wiadome. Wystarczającym badaniem jest częściowa analiza pozwalająca na identyfikację głównych pyłków występujących w miodzie.
Analiza pyłkowa - podstawa określenia odmiany miodu
Udział nektaru jednego gatunku musi wynosić minimum 50%, aby uznać miód za odmianowy. Nie oznacza to, że zawartość pyłku tej rośliny oznaczona w badaniu będzie także wynosić 50%. Zależy to od łatwości przechodzenia pyłku do miodu. Minimalny procentowy udział pyłku pozwalający na uznanie danego gatunku za przewodni przedstawia tabelka.
Tabela 1.
Odmiana miodu | Minimalny procentowy udział pyłku przewodniego |
akacjowy (robiniowy) - Robinia pseudacacia | 30 |
rzepakowy - Brassica napus | 45 |
lipowy - Tilia sp. | 20 |
gryczany - Fagopyrum esculentum | 45 |
wrzosowy - Calluna vulgaris | 45 |
wielokwiatowy | bez pyłku przewodniego |
Tab. 1. Minimalna zawartość pyłku danego gatunku w miodach odmianowych wg Polskiej Normy (PN – 88/A - 77626)
Liczba wyświetleń artykułu: 5481
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!