Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Jakość miodu - analiza pyłkowa

badanie miodu analiza pyłkowa miodu miód odmianowy

Miody są cenione nie tylko ze względów smakowych, lecz także przez swoje właściwości prozdrowotne. Szczególnie ważne z tego względu są wysokiej jakości miody odmianowe, odpowiednio wytwarzane i przechowywane. Znaczenie ma także kraj pochodzenia. Miody azjatyckie są tańsze, jednak mniej wartościowe niż miody z rodzimych pasiek. Niestety konsumenci często nie są tego świadomi.

Ponad to miód jest produktem stosunkowo często fałszowanym. Dane na etykietach nie zawsze są zgodne z prawdą. Miody z importu są sprzedawane jako krajowe lub są z nimi mieszane. Cierpią na tym uczciwi pszczelarze, którzy nie mogą konkurować cenami z podrobionym miodem. Dlatego warto zainteresować się dostępnymi badaniami laboratoryjnymi potwierdzającymi jakość miodu. Jednym z nich jest analiza pyłkowa.

Jakich informacji dostarczy analiza pyłkowa miodu?

Analiza pyłkowa stanowi podstawę identyfikacji pożytku z jakiego korzystały pszczoły oraz udziału procentowego poszczególnych gatunków roślin. Pozwala określić kraj, a nawet region pochodzenia miodu. W celu zbadania czy miód jest krajowy czy importowany, należy wykonać pełną analizę pyłkową. To badanie dostarcza informacji o wszystkich pyłkach występujących w miodzie, nawet tych o znikomym udziale procentowym.

Pełna analiza pyłkowa jest wykonywana częściej przez organy kontroli. Pszczelarze nie muszą wykonywać tak dokładnych badań. Pochodzenie miodu jest w tym wypadku wiadome. Wystarczającym badaniem jest częściowa analiza pozwalająca na identyfikację głównych pyłków występujących w miodzie. 

Analiza pyłkowa - podstawa określenia odmiany miodu

Udział nektaru jednego gatunku musi wynosić minimum 50%, aby uznać miód za odmianowy. Nie oznacza to, że zawartość pyłku tej rośliny oznaczona w badaniu będzie także wynosić 50%. Zależy to od łatwości przechodzenia pyłku do miodu. Minimalny procentowy udział pyłku pozwalający na uznanie danego gatunku za przewodni przedstawia tabelka.

Tabela 1.

Odmiana miodu Minimalny procentowy udział pyłku przewodniego
akacjowy (robiniowy) - Robinia pseudacacia 30
rzepakowy - Brassica napus 45
lipowy - Tilia sp. 20
gryczany - Fagopyrum esculentum 45
wrzosowy - Calluna vulgaris 45
wielokwiatowy bez pyłku przewodniego

Tab. 1. Minimalna zawartość pyłku danego gatunku w miodach odmianowych wg Polskiej Normy (PN – 88/A - 77626)

Agata Koń-Ulman

Agata Koń-Ulman

Autorka artykułów

Magister technologii żywności i żywienia człowieka

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3968

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Klasyczna truskawka z miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Banan w cieście

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie