Jakość miodu - analiza pyłkowa

Miody są cenione nie tylko ze względów smakowych, lecz także przez swoje właściwości prozdrowotne. Szczególnie ważne z tego względu są wysokiej jakości miody odmianowe, odpowiednio wytwarzane i przechowywane. Znaczenie ma także kraj pochodzenia. Miody azjatyckie są tańsze, jednak mniej wartościowe niż miody z rodzimych pasiek. Niestety konsumenci często nie są tego świadomi.
Ponad to miód jest produktem stosunkowo często fałszowanym. Dane na etykietach nie zawsze są zgodne z prawdą. Miody z importu są sprzedawane jako krajowe lub są z nimi mieszane. Cierpią na tym uczciwi pszczelarze, którzy nie mogą konkurować cenami z podrobionym miodem. Dlatego warto zainteresować się dostępnymi badaniami laboratoryjnymi potwierdzającymi jakość miodu. Jednym z nich jest analiza pyłkowa.
Jakich informacji dostarczy analiza pyłkowa miodu?
Analiza pyłkowa stanowi podstawę identyfikacji pożytku z jakiego korzystały pszczoły oraz udziału procentowego poszczególnych gatunków roślin. Pozwala określić kraj, a nawet region pochodzenia miodu. W celu zbadania czy miód jest krajowy czy importowany, należy wykonać pełną analizę pyłkową. To badanie dostarcza informacji o wszystkich pyłkach występujących w miodzie, nawet tych o znikomym udziale procentowym.
Pełna analiza pyłkowa jest wykonywana częściej przez organy kontroli. Pszczelarze nie muszą wykonywać tak dokładnych badań. Pochodzenie miodu jest w tym wypadku wiadome. Wystarczającym badaniem jest częściowa analiza pozwalająca na identyfikację głównych pyłków występujących w miodzie.
Analiza pyłkowa - podstawa określenia odmiany miodu
Udział nektaru jednego gatunku musi wynosić minimum 50%, aby uznać miód za odmianowy. Nie oznacza to, że zawartość pyłku tej rośliny oznaczona w badaniu będzie także wynosić 50%. Zależy to od łatwości przechodzenia pyłku do miodu. Minimalny procentowy udział pyłku pozwalający na uznanie danego gatunku za przewodni przedstawia tabelka.
Tabela 1.
Odmiana miodu | Minimalny procentowy udział pyłku przewodniego |
akacjowy (robiniowy) - Robinia pseudacacia | 30 |
rzepakowy - Brassica napus | 45 |
lipowy - Tilia sp. | 20 |
gryczany - Fagopyrum esculentum | 45 |
wrzosowy - Calluna vulgaris | 45 |
wielokwiatowy | bez pyłku przewodniego |
Tab. 1. Minimalna zawartość pyłku danego gatunku w miodach odmianowych wg Polskiej Normy (PN – 88/A - 77626)
Liczba wyświetleń artykułu: 3968
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk

Naukowiec z Wrocławia zamierza stworzyć metodę weryfikacji miodu 2023
Trzymamy kciuki za powodzenie projektu! Jakub Wojas

Wpływ miodu na poziom cukru i cholesterolu we krwi
Kompleksowe badania miodu dały ciekawe wyniki Jakub Wojas

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas

Naukowcy zbadają, czy miód miejski jest lepszy od wiejskiego 2021
Badania miodu potrwają do 2024 roku Jakub Wojas

Zbadano jakość miodu z miejskich pasiek w Katowicach 2020
Dobre miody w Katowicach Marcin Balana
