Portal Pszczelarski

Nowe ule na Żoliborzu 2022

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Miodowa Manufaktura Żoliborskie Miodobranie

W warszawskiej dzielnicy Żoliborz w parkach Kaskada i Kępa Potocka postawionych zostanie 8 uli. Pasieka ma dostarczać 240 kilogramów miodu rocznie.

Opiekę nad żoliborskimi ulami będzie sprawować Miodowa Manufaktura - firma pszczelarska, działająca od 2015 roku, która prowadzi własne pasieki w warszawskim Aninie i Wawrze oraz w miejscowości Urle w okolicach Wołomina. Miodowa Manufaktura podpisała z Urzędem Dzielnicy Żoliborz umowę, przewidującą także organizację "Żoliborskiego Miodobrania". 

Żoliborskie ule mają rozpocząć działanie pod koniec kwietnia 2022 roku, z zastrzeżeniem, że jeżeli warunki pogodowe na to pozwolą, to może się to stać wcześniej. Cały projekt zakłada również prowadzenie na terenie pasieki działań edukacyjnych na temat pszczelarstwa, życia pszczół, ich roli w przyrodzie oraz sposobach ich ochrony. 

Nie jest to pierwsza dzielnicowa pasieka na obszarze Żoliborza. Ule pojawiły się tu już w 2017 roku, jednak w 2021 roku pszczoły dotknęła infekcja. Dopiero po roku przerwy możliwy był powrót tych owadów do żoliborskich parków.



Liczba wyświetleń artykułu: 637

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę