Portal Pszczelarski

Nowe ule na Żoliborzu 2022

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Miodowa Manufaktura Żoliborskie Miodobranie

W warszawskiej dzielnicy Żoliborz w parkach Kaskada i Kępa Potocka postawionych zostanie 8 uli. Pasieka ma dostarczać 240 kilogramów miodu rocznie.

Opiekę nad żoliborskimi ulami będzie sprawować Miodowa Manufaktura - firma pszczelarska, działająca od 2015 roku, która prowadzi własne pasieki w warszawskim Aninie i Wawrze oraz w miejscowości Urle w okolicach Wołomina. Miodowa Manufaktura podpisała z Urzędem Dzielnicy Żoliborz umowę, przewidującą także organizację "Żoliborskiego Miodobrania". 

Żoliborskie ule mają rozpocząć działanie pod koniec kwietnia 2022 roku, z zastrzeżeniem, że jeżeli warunki pogodowe na to pozwolą, to może się to stać wcześniej. Cały projekt zakłada również prowadzenie na terenie pasieki działań edukacyjnych na temat pszczelarstwa, życia pszczół, ich roli w przyrodzie oraz sposobach ich ochrony. 

Nie jest to pierwsza dzielnicowa pasieka na obszarze Żoliborza. Ule pojawiły się tu już w 2017 roku, jednak w 2021 roku pszczoły dotknęła infekcja. Dopiero po roku przerwy możliwy był powrót tych owadów do żoliborskich parków.



Liczba wyświetleń artykułu: 1552

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem