Portal Pszczelarski

Pszczeli starter na Politechnice Wrocławskiej 2022

Źródło grafiki: pl.wikipedia.org/wiki/Murarka_ogrodowa#/media/Plik:Osmia_rufa_couple_(aka).jpg Autor: André Karwath aka Aka CC BY-SA 2.5

pszczelarstwo dolnośląskie murarka ogrodowa pszczeli starter

Na terenach zielonych kampusu Politechniki Wrocławskiej powstał "pszczeli starter". Jest to niewielka hodowla pszczół murarek założona przez studentów Wydziału Architektury i Wydziału Inżynierii Środowiska.

Umieszczenie owadów na terenie kampusu jest rezultatem prowadzonych dla dzieci przez studentów warsztatów z czyszczenia gniazd murarek. Jednym z elementów zajęć było wspólne wydobycie kokonów murarki ogrodowej z trzcin i umieszczenie w hotelach dla owadów we Wrocławiu. Pozostałe po warsztatach trzciny gniazdowe z niewyjętymi kokonami murarek wraz z gotowymi domkami dla nich postanowiono wykorzystać do stworzenia własnej hodowli, nazwanej "pszczelim starterem".

Jak informuje na swojej stronie Politechnika Wrocławska, sprawa była dosyć pilna, gdyż pszczoły zaczęły wygryzać się z kokonów. Studenci zatem postanowili, że owady pojawią się w pobliżu budynków ich wydziałów. Ponadto część murarek została wysłana do Poznania, Legnicy, Kotliny Kłodzkiej i na Górny Śląsk.

Studenci planują dodatkowo przygotować mapę z zaznaczonymi hotelami dla zapylaczy we Wrocławiu. Znajdą się tam także informację na temat stanu hoteli i bazy pokarmowej dla pszczół w okolicy.

Czytaj również:

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje



Liczba wyświetleń artykułu: 71

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności