Portal Pszczelarski

W Atrium Copernicus w Toruniu stanie pasieka 2022

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie pasieka miejska pszczelarstwo miejskie pasieka na dachu galerii

Atrium Copernicus jako pierwsza galeria handlowa w Toruniu postanowiła stworzyć na swoich terenach zielonych własną pasiekę. W maju 2022 roku na skwerze przy centrum pojawią się cztery ule.

Miejsce lokalizacji pasieki wybrano nieprzypadkowo. Rosną tu miododajne krzewy i rośliny, co ma zapewnić pszczołom pożywienie do później jesieni. Dyrektor Atrium Copernicus Ewa Machowska-Górna w rozmowie z serwisem propertynews.pl podkreśla, że jej galeria jest prekursorem pod względem działań na rzecz pszczelej populacji wśród miejscowych centrów handlowych. 

Pasieka przy galerii powstanie w ramach akcji "Czule dbamy o ule". Jest to część wdrażanej sukcesywnie realizowanej przez grupę Atrium Poland strategii i programu ESG (ENVIRONMENTAL, SOCIAL, GOVERNANCE), rozpisanego na lata 2020–2025. Poza Toruniem, firma była również inicjatorem szeregu projektów w całej Polsce związanych z pszczelą populacją: tworzenia pasiek, warsztatów edukacyjnych na temat pszczelarstwa, wystaw czy otwartych miodobrań.



Liczba wyświetleń artykułu: 94

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Miód z dziką różą

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej