Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Zakładanie pasieki w Bytomiu - od teraz można! 2022

pszczelarstwo śląskie zakładanie pasieki Bytom

Bytomska Rada Miejska wprowadziła zmiany do Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Bytomia. Nowe przepisy pozwalają na prowadzenie hodowli pszczół na terenie miasta. 

Władze Bytomia po konsultacjach z lokalnymi pszczelarzami wyraziły zgodę na prowadzenie hodowli pszczół na terenach zabudowy mieszkaniowej (wielorodzinnej, jednorodzinnej) oraz obszarach należących do gminy. Warunkiem jest posiadanie ogrodzonej nieruchomości, na której znajdzie się pasieka. Hodowca będzie zobowiązany do oznakowania tego miejsca przez wywieszenie na każdym wejściu widocznej tabliczki ostrzegawczej o prowadzonej hodowli wraz z danymi kontaktowymi do właściciela pasieki. Ogrodzenie powinno uniemożliwiać przypadkowe wtargnięcie osób postronnych. Pszczelarz winien także zabezpieczyć ule przed przewróceniem na skutek działania niekorzystnych warunków atmosferycznych, a prowadzona hodowla nie może powodować uciążliwości, w szczególności dla nieruchomości sąsiednich. 

Lokalizacja pasieki musi zostać zgłoszona w Urzędzie Miejskim w Bytomiu. Osoba rozpoczynająca hodowlę jest także zobowiązana do opieki i leczenia swoich rodzin pszczelich. Ule można też postawić na dachach budynków nie wyższych niż 25 metrów. W tym wypadku potrzebne będzie przekazanie do Urzędu Miejskiego zgody na prowadzenie pasieki od właściciela lub zarządcy budynku. Niemożliwe jest natomiast prowadzenie hodowli pszczół na balkonach. 

Bytom już od kilku lat angażuje się w działania na rzecz pszczelej populacji. Miejskie pasieki znajdują się przy ulicy Modrzejewskiego w Szombierkach i Łaszczyka w Miechowicach. Jak podaje Radio Piekary, władze miasta planują także uruchomienie jeszcze w 2022 roku szkoły pszczelarzy, w której doświadczeni hodowcy będą przekazywać swoją wiedzę osobom, które chcą rozpocząć swoją przygodę z pszczelarstwem.



Liczba wyświetleń artykułu: 941

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym