Portal Pszczelarski

Zakładanie pasieki w Bytomiu - od teraz można! 2022

pszczelarstwo śląskie zakładanie pasieki Bytom

Bytomska Rada Miejska wprowadziła zmiany do Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Bytomia. Nowe przepisy pozwalają na prowadzenie hodowli pszczół na terenie miasta. 

Władze Bytomia po konsultacjach z lokalnymi pszczelarzami wyraziły zgodę na prowadzenie hodowli pszczół na terenach zabudowy mieszkaniowej (wielorodzinnej, jednorodzinnej) oraz obszarach należących do gminy. Warunkiem jest posiadanie ogrodzonej nieruchomości, na której znajdzie się pasieka. Hodowca będzie zobowiązany do oznakowania tego miejsca przez wywieszenie na każdym wejściu widocznej tabliczki ostrzegawczej o prowadzonej hodowli wraz z danymi kontaktowymi do właściciela pasieki. Ogrodzenie powinno uniemożliwiać przypadkowe wtargnięcie osób postronnych. Pszczelarz winien także zabezpieczyć ule przed przewróceniem na skutek działania niekorzystnych warunków atmosferycznych, a prowadzona hodowla nie może powodować uciążliwości, w szczególności dla nieruchomości sąsiednich. 

Lokalizacja pasieki musi zostać zgłoszona w Urzędzie Miejskim w Bytomiu. Osoba rozpoczynająca hodowlę jest także zobowiązana do opieki i leczenia swoich rodzin pszczelich. Ule można też postawić na dachach budynków nie wyższych niż 25 metrów. W tym wypadku potrzebne będzie przekazanie do Urzędu Miejskiego zgody na prowadzenie pasieki od właściciela lub zarządcy budynku. Niemożliwe jest natomiast prowadzenie hodowli pszczół na balkonach. 

Bytom już od kilku lat angażuje się w działania na rzecz pszczelej populacji. Miejskie pasieki znajdują się przy ulicy Modrzejewskiego w Szombierkach i Łaszczyka w Miechowicach. Jak podaje Radio Piekary, władze miasta planują także uruchomienie jeszcze w 2022 roku szkoły pszczelarzy, w której doświadczeni hodowcy będą przekazywać swoją wiedzę osobom, które chcą rozpocząć swoją przygodę z pszczelarstwem.



Liczba wyświetleń artykułu: 1518

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chałka z szafranem i miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Szybki piernik z miodem na święta

Torcik naleśnikowy z miodem