Portal Pszczelarski

Szkodliwy dla pszczół pestycyd ponownie dozwolony w Wielkiej Brytanii 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii tiametoksam neonikotynoidy

Środek owadobójczy tiametoksam z grupy neonikotynoidów ze względu na swoją szkodliwość dla pszczelej populacji jest od 2018 roku zakazany w większości krajów europejskich. Jednak w Wielkiej Brytanii od 1 marca 2022 roku można go ponownie stosować przy uprawie buraka cukrowego. Decyzja wywołała spore oburzenie wśród części naukowców i działaczy na rzecz ochrony pszczół. 

Władze w Londynie motywują swoją decyzję rozprzestrzeniającą się w uprawach buraka cukrowego żółtaczką wirusową - chorobą przenoszoną przez mszyce. Już w 2020 roku wirus obniżył w Wielkiej Brytanii plony buraka o jedną czwartą. 

Organizacje ekologiczne i część naukowców protestuje przeciwko zniesieniu zakazu, argumentując przy tym, że nie można ratować upraw dopuszczając do użycia wysoce toksyczną substancję chemiczną, która może zaszkodzić owadom zapylającym oraz zanieczyścić glebę i rzeki. W dodatku według danych Wildlife Trusts, rządowe prognozy dotyczące rozprzestrzeniania się wirusa buraków cukrowych są błędne. 

Władze zwracają jednak uwagę, że zastosowanie dotychczas zakazanego środka będzie możliwe jedynie w szczególnych okolicznościach i pod pewnymi warunkami, kiedy nie ma już innej możliwości. Z kolei na gruntach, gdzie użyto tej substancji nie będą mogły być zasiane rośliny kwitnące przez okres co najmniej 32 miesięcy, by nie przyciągać tu owadów zapylających. Zwolennicy utrzymania zakazu twierdzą natomiast, że nieznany jest poziom minimalnej dawki, po której pszczoły nie odczują żadnych negatywnych skutków, a ryzyko takiego oddziaływania może utrzymywać dłużej niż 32 miesiące.



Liczba wyświetleń artykułu: 403

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli