Portal Pszczelarski

Szkodliwy dla pszczół pestycyd ponownie dozwolony w Wielkiej Brytanii 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii tiametoksam neonikotynoidy

Środek owadobójczy tiametoksam z grupy neonikotynoidów ze względu na swoją szkodliwość dla pszczelej populacji jest od 2018 roku zakazany w większości krajów europejskich. Jednak w Wielkiej Brytanii od 1 marca 2022 roku można go ponownie stosować przy uprawie buraka cukrowego. Decyzja wywołała spore oburzenie wśród części naukowców i działaczy na rzecz ochrony pszczół. 

Władze w Londynie motywują swoją decyzję rozprzestrzeniającą się w uprawach buraka cukrowego żółtaczką wirusową - chorobą przenoszoną przez mszyce. Już w 2020 roku wirus obniżył w Wielkiej Brytanii plony buraka o jedną czwartą. 

Organizacje ekologiczne i część naukowców protestuje przeciwko zniesieniu zakazu, argumentując przy tym, że nie można ratować upraw dopuszczając do użycia wysoce toksyczną substancję chemiczną, która może zaszkodzić owadom zapylającym oraz zanieczyścić glebę i rzeki. W dodatku według danych Wildlife Trusts, rządowe prognozy dotyczące rozprzestrzeniania się wirusa buraków cukrowych są błędne. 

Władze zwracają jednak uwagę, że zastosowanie dotychczas zakazanego środka będzie możliwe jedynie w szczególnych okolicznościach i pod pewnymi warunkami, kiedy nie ma już innej możliwości. Z kolei na gruntach, gdzie użyto tej substancji nie będą mogły być zasiane rośliny kwitnące przez okres co najmniej 32 miesięcy, by nie przyciągać tu owadów zapylających. Zwolennicy utrzymania zakazu twierdzą natomiast, że nieznany jest poziom minimalnej dawki, po której pszczoły nie odczują żadnych negatywnych skutków, a ryzyko takiego oddziaływania może utrzymywać dłużej niż 32 miesiące.



Liczba wyświetleń artykułu: 308

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem