Portal Pszczelarski

Szkodliwy dla pszczół pestycyd ponownie dozwolony w Wielkiej Brytanii 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii tiametoksam neonikotynoidy

Środek owadobójczy tiametoksam z grupy neonikotynoidów ze względu na swoją szkodliwość dla pszczelej populacji jest od 2018 roku zakazany w większości krajów europejskich. Jednak w Wielkiej Brytanii od 1 marca 2022 roku można go ponownie stosować przy uprawie buraka cukrowego. Decyzja wywołała spore oburzenie wśród części naukowców i działaczy na rzecz ochrony pszczół. 

Władze w Londynie motywują swoją decyzję rozprzestrzeniającą się w uprawach buraka cukrowego żółtaczką wirusową - chorobą przenoszoną przez mszyce. Już w 2020 roku wirus obniżył w Wielkiej Brytanii plony buraka o jedną czwartą. 

Organizacje ekologiczne i część naukowców protestuje przeciwko zniesieniu zakazu, argumentując przy tym, że nie można ratować upraw dopuszczając do użycia wysoce toksyczną substancję chemiczną, która może zaszkodzić owadom zapylającym oraz zanieczyścić glebę i rzeki. W dodatku według danych Wildlife Trusts, rządowe prognozy dotyczące rozprzestrzeniania się wirusa buraków cukrowych są błędne. 

Władze zwracają jednak uwagę, że zastosowanie dotychczas zakazanego środka będzie możliwe jedynie w szczególnych okolicznościach i pod pewnymi warunkami, kiedy nie ma już innej możliwości. Z kolei na gruntach, gdzie użyto tej substancji nie będą mogły być zasiane rośliny kwitnące przez okres co najmniej 32 miesięcy, by nie przyciągać tu owadów zapylających. Zwolennicy utrzymania zakazu twierdzą natomiast, że nieznany jest poziom minimalnej dawki, po której pszczoły nie odczują żadnych negatywnych skutków, a ryzyko takiego oddziaływania może utrzymywać dłużej niż 32 miesiące.



Liczba wyświetleń artykułu: 192

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili