Portal Pszczelarski

Szkodliwy dla pszczół pestycyd ponownie dozwolony w Wielkiej Brytanii 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii tiametoksam neonikotynoidy

Środek owadobójczy tiametoksam z grupy neonikotynoidów ze względu na swoją szkodliwość dla pszczelej populacji jest od 2018 roku zakazany w większości krajów europejskich. Jednak w Wielkiej Brytanii od 1 marca 2022 roku można go ponownie stosować przy uprawie buraka cukrowego. Decyzja wywołała spore oburzenie wśród części naukowców i działaczy na rzecz ochrony pszczół. 

Władze w Londynie motywują swoją decyzję rozprzestrzeniającą się w uprawach buraka cukrowego żółtaczką wirusową - chorobą przenoszoną przez mszyce. Już w 2020 roku wirus obniżył w Wielkiej Brytanii plony buraka o jedną czwartą. 

Organizacje ekologiczne i część naukowców protestuje przeciwko zniesieniu zakazu, argumentując przy tym, że nie można ratować upraw dopuszczając do użycia wysoce toksyczną substancję chemiczną, która może zaszkodzić owadom zapylającym oraz zanieczyścić glebę i rzeki. W dodatku według danych Wildlife Trusts, rządowe prognozy dotyczące rozprzestrzeniania się wirusa buraków cukrowych są błędne. 

Władze zwracają jednak uwagę, że zastosowanie dotychczas zakazanego środka będzie możliwe jedynie w szczególnych okolicznościach i pod pewnymi warunkami, kiedy nie ma już innej możliwości. Z kolei na gruntach, gdzie użyto tej substancji nie będą mogły być zasiane rośliny kwitnące przez okres co najmniej 32 miesięcy, by nie przyciągać tu owadów zapylających. Zwolennicy utrzymania zakazu twierdzą natomiast, że nieznany jest poziom minimalnej dawki, po której pszczoły nie odczują żadnych negatywnych skutków, a ryzyko takiego oddziaływania może utrzymywać dłużej niż 32 miesiące.



Liczba wyświetleń artykułu: 1102

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Biały miód leśny z Mount Oku

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.