Portal Pszczelarski

Szkodliwy dla pszczół pestycyd ponownie dozwolony w Wielkiej Brytanii 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii tiametoksam neonikotynoidy

Środek owadobójczy tiametoksam z grupy neonikotynoidów ze względu na swoją szkodliwość dla pszczelej populacji jest od 2018 roku zakazany w większości krajów europejskich. Jednak w Wielkiej Brytanii od 1 marca 2022 roku można go ponownie stosować przy uprawie buraka cukrowego. Decyzja wywołała spore oburzenie wśród części naukowców i działaczy na rzecz ochrony pszczół. 

Władze w Londynie motywują swoją decyzję rozprzestrzeniającą się w uprawach buraka cukrowego żółtaczką wirusową - chorobą przenoszoną przez mszyce. Już w 2020 roku wirus obniżył w Wielkiej Brytanii plony buraka o jedną czwartą. 

Organizacje ekologiczne i część naukowców protestuje przeciwko zniesieniu zakazu, argumentując przy tym, że nie można ratować upraw dopuszczając do użycia wysoce toksyczną substancję chemiczną, która może zaszkodzić owadom zapylającym oraz zanieczyścić glebę i rzeki. W dodatku według danych Wildlife Trusts, rządowe prognozy dotyczące rozprzestrzeniania się wirusa buraków cukrowych są błędne. 

Władze zwracają jednak uwagę, że zastosowanie dotychczas zakazanego środka będzie możliwe jedynie w szczególnych okolicznościach i pod pewnymi warunkami, kiedy nie ma już innej możliwości. Z kolei na gruntach, gdzie użyto tej substancji nie będą mogły być zasiane rośliny kwitnące przez okres co najmniej 32 miesięcy, by nie przyciągać tu owadów zapylających. Zwolennicy utrzymania zakazu twierdzą natomiast, że nieznany jest poziom minimalnej dawki, po której pszczoły nie odczują żadnych negatywnych skutków, a ryzyko takiego oddziaływania może utrzymywać dłużej niż 32 miesiące.



Liczba wyświetleń artykułu: 730

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich