Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Ogłoszono wyniki Małopolskiego Konkursu Pasiek za 2021

pszczelarstwo małopolskie Pasieka Pszczółkowo Ryszard Olesiak Pasieka Zawodowa Andrzej Sowa Pasieka Górczyna Pasieka U Arka Andrzej Sowa Piotr Król Arkadiusz Adamski Józef Zięba

12 lutego 2022 roku w Karniowicach podczas XXV Wojewódzkiej Konferencji Pszczelarskiej ogłoszono wyniki Małopolskiego Konkursu Pasiek za rok 2021. Zwyciężyła Pasieka "Pszczółkowo" Ryszarda Olesiaka z Królowej Górnej w gminie Kamionka Wielka. 

Jak podaje Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w zwycięskiej pasiece żyje na stałe 30 rodzin pszczelich. "Pszczółkowo" skupia się na działalności edukacyjnej w zakresie pszczelarstwa i bioróżnorodności. Znajduje się tu także domek do apiterapii. Pasiece sprzyja też jej położenie w pobliżu lasów. Z kolei górski teren umożliwia połączenie produkcji pszczelarskiej z rekreacją i edukacją. 

Drugie miejsce zajęły ex aequo dwa gospodarstwa pszczelarskie: Pasieka Zawodowa Andrzeja Sowy i jego syna Bartłomieja Sowy z Rzezawy oraz Pasieka „Górczyna" z Żegocin Piotra Króla. Pierwsza z nich to wędrowna pasieka, licząca 1200 pni pszczelich, które w sezonie znajdują się nawet w 60 lokalizacjach, co powoduje, że to gospodarstwo może poszczycić się dużą różnorodnością miodów. Pasieka "Górczyna" z Żegocin utrzymuje 70 pni pszczelich. W okolicy rośnie wiele roślin miododajnych, a węza pszczela w ulach jest produkowana na miejscu z pozyskiwanego stąd wosku. 

Trzecie miejsca przyznano pasiekom: "U Arka" Arkadiusza Adamskiego z Libiąża oraz Józefa Zięby z Jankowej. Pierwsza liczy około 40 pni. Gospodarstwo charakteryzuje się ulami ozdobnymi, a właściciel szczyci się wysoką przeżywalnością pszczół w okresie zimowym. Z kolei pasieka w Jankowej posiada 70 pni, znajdujących się w dwóch pasieczyskach. Owady są tu leczone metodami naturalnymi za pomocą ziół. 

Konkurs zorganizował Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach przy współpracy z organizacjami pszczelarskimi z regionu, które zgłaszały pasieki. Do celów konkursu należy:

  • podnoszenie poziomu i unowocześnianie gospodarki pasiecznej,
  • kształtowanie i upowszechnianie wzorców prawidłowego urządzania pracowni pasiecznych,
  • podnoszenie poziomu higieny i walka z chorobami pszczół,
  • wymiana doświadczeń i upowszechnianie dobrych praktyk w środowisku pszczelarskim oraz integracja pszczelarzy,
  • poprawa estetyki pasiek oraz ich otoczenia,
  • promocja pszczelarstwa, pszczelarzy, wzorowo gospodarujących oraz produktów pochodzących z ich pasiek,
  • podnoszenie świadomości znaczenia pszczelarstwa dla gospodarki żywnościowej oraz bioróżnorodności.


Liczba wyświetleń artykułu: 923

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Dyniowe drożdżowe z awokado

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem