Portal Pszczelarski

Ogłoszono wyniki Małopolskiego Konkursu Pasiek za 2021

pszczelarstwo małopolskie Pasieka Pszczółkowo Ryszard Olesiak Pasieka Zawodowa Andrzej Sowa Pasieka Górczyna Pasieka U Arka Andrzej Sowa Piotr Król Arkadiusz Adamski Józef Zięba

12 lutego 2022 roku w Karniowicach podczas XXV Wojewódzkiej Konferencji Pszczelarskiej ogłoszono wyniki Małopolskiego Konkursu Pasiek za rok 2021. Zwyciężyła Pasieka "Pszczółkowo" Ryszarda Olesiaka z Królowej Górnej w gminie Kamionka Wielka. 

Jak podaje Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w zwycięskiej pasiece żyje na stałe 30 rodzin pszczelich. "Pszczółkowo" skupia się na działalności edukacyjnej w zakresie pszczelarstwa i bioróżnorodności. Znajduje się tu także domek do apiterapii. Pasiece sprzyja też jej położenie w pobliżu lasów. Z kolei górski teren umożliwia połączenie produkcji pszczelarskiej z rekreacją i edukacją. 

Drugie miejsce zajęły ex aequo dwa gospodarstwa pszczelarskie: Pasieka Zawodowa Andrzeja Sowy i jego syna Bartłomieja Sowy z Rzezawy oraz Pasieka „Górczyna" z Żegocin Piotra Króla. Pierwsza z nich to wędrowna pasieka, licząca 1200 pni pszczelich, które w sezonie znajdują się nawet w 60 lokalizacjach, co powoduje, że to gospodarstwo może poszczycić się dużą różnorodnością miodów. Pasieka "Górczyna" z Żegocin utrzymuje 70 pni pszczelich. W okolicy rośnie wiele roślin miododajnych, a węza pszczela w ulach jest produkowana na miejscu z pozyskiwanego stąd wosku. 

Trzecie miejsca przyznano pasiekom: "U Arka" Arkadiusza Adamskiego z Libiąża oraz Józefa Zięby z Jankowej. Pierwsza liczy około 40 pni. Gospodarstwo charakteryzuje się ulami ozdobnymi, a właściciel szczyci się wysoką przeżywalnością pszczół w okresie zimowym. Z kolei pasieka w Jankowej posiada 70 pni, znajdujących się w dwóch pasieczyskach. Owady są tu leczone metodami naturalnymi za pomocą ziół. 

Konkurs zorganizował Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach przy współpracy z organizacjami pszczelarskimi z regionu, które zgłaszały pasieki. Do celów konkursu należy:

  • podnoszenie poziomu i unowocześnianie gospodarki pasiecznej,
  • kształtowanie i upowszechnianie wzorców prawidłowego urządzania pracowni pasiecznych,
  • podnoszenie poziomu higieny i walka z chorobami pszczół,
  • wymiana doświadczeń i upowszechnianie dobrych praktyk w środowisku pszczelarskim oraz integracja pszczelarzy,
  • poprawa estetyki pasiek oraz ich otoczenia,
  • promocja pszczelarstwa, pszczelarzy, wzorowo gospodarujących oraz produktów pochodzących z ich pasiek,
  • podnoszenie świadomości znaczenia pszczelarstwa dla gospodarki żywnościowej oraz bioróżnorodności.


Liczba wyświetleń artykułu: 181

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich