Portal Pszczelarski

Nowe budynki w Brighton muszą być wznoszone z cegieł przyjaznych pszczołom

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii dzikie pszczoły Robert Nemeth

Rada miasta Brighton w południowej Anglii podjęła uchwałę, by wszystkie nowe budynki powstawały z użyciem cegieł przyjaznych dzikim pszczołom. Cegły takie posiadają specjalne otwory, które mają dawać schronienie owadom zapylającym. 

Cegły odwzorowują naturalny typ gniazda pszczół samotnic. Te owady często gniazdują w zaprawie murarskiej i dziurach, które powstają w cegłach. Według radnych Brighton każdy nowy budynek powinien mieć co najmniej kilka cegieł z takimi otworami. Dodatkowym wymogiem jest zakładanie przy tych obiektach budek dla jerzyków, co ma doprowadzić do wzrostu ich populacji. 

Jak podaje portal Interia.pl. inicjatorem tego projektu jest jeden z radnych Brighton Robert Nemeth. Krytycy jednak uważają, że te kilka cegieł w nowych budynkach to zbyt mało, by poprawić bioróżnorodność w mieście. Inni zwracają z kolei uwagę, że "dziurawe cegły" mogą być źródłem roztoczy i zostać zagospodarowane przez inne owady. Radni natomiast twierdzą, że takie ryzyko jest stosunkowo niewielkie. W Wielkiej Brytanii, poza Brighton, na podobne rozwiązania zdecydowano się w hrabstwach Dorset i Kornwalia.



Liczba wyświetleń artykułu: 789

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie