Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Zróbmy to razem dla pszczół 2022 - akcja pszczelarska

pszczelarstwo w Polsce akcja pszczelarska Zróbmy to razem dla pszczół 2022 Zróbmy to razem dla pszczół

"Zróbmy to razem dla pszczół" to nazwa inicjatywy, polegającej na licytacji internetowej produktów z pszczołami zaprojektowanymi przez polskie artystki. Część dochodu z wystawionych do sprzedaży przedmiotów idzie na pomoc owadom zapylającym. Pierwsza edycja akcji została przeprowadzona w 2020 roku. Dzięki zebrany w ten sposób pieniądzom udało się dotychczas zwiększyć pszczelą populację o 120 tysięcy osobników.

Inicjatorami akcji są Diana Dyba i Fundacja Pociechom, która buduje Centrum Pszczele - instytucję przekazującą wiedzę na temat pszczół. Znajdą się tu ule, bioróżnorodny ogród i domek do apiterapii. W Centrum mają się odbywać także warsztaty i zajęcia edukacyjne na temat pszczół i pszczelarstwa. Zakończenie budowy jest zaplanowane na 2022 rok. 

By zebrać konieczne środki na ten projekt cztery artystki: Pola Dwurnik, Natalia Olbiński, Magdalena Pankiewicz i Zuza Miśko zaprojektowały pszczoły, które mogą zostać umieszczone na produktach firmowych marek. Przykładowo, pszczoła według koncepcji Natalii Olbiński pojawiła się na szlafroku i koszuli nocnej marki I love grain, a praca Poli Dwurnik na obrusie i opakowaniach ręcznie tworzonych ciasteczek florentynek Loftu Kulinarnego. 

Właśnie takie produkty z pszczołami przekazywane są potem przez te marki na internetową aukcję. Można je wylicytować w serwisie Allegro na koncie Fundacji Pociechom. Aukcje na bieżąco dodawanych rzeczy będą prowadzone do końca 2022 roku, a każdy przedmiot będzie do kupienia w przeciągu siedmiu dni od wystawienia.



Liczba wyświetleń artykułu: 1083

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Marlenka - ciasto z miodem

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie