Portal Pszczelarski

Sklep Krauz

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Na zdjęciu ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem ciasto dyniowe z miodem ciasto z miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Przepis na wyśmienite ciasto z rabarbarem i miodem.

Składniki na blachę kwadratową (23cm): 
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- coś do posłodzenia - miód lub cukier, zależnie od preferencji, 
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki puree dyniowego (lub nawet 2/3),
- szklanka mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu z cynamonem (Anielskie Przysmaki),
- kilka łodyżek rabarbaru.

Przepis:
W jednej misce zmieszałam suche składniki (mąka, soda, cynamon), uprzednio przesiewając mąkę przez sito. W drugiej zmiksowałam najpierw mokre (oliwa, mleko, coś do posłodzenia), a potem dodałam do nich puree z dyni i ponownie zmiksowałam.

Następnie do suchych dolałam mokre i wymieszałam łychą. Powinno wyjść gęste ciasto.

Przełożyłam je do formy i nastawiłam piekarnik na 180 stopni do nagrzania. W tym czasie pokroiłam sporo rabarbaru i porozrzucałam na powierzchni ciasta.

Polałam dodatkowo gdzieniegdzie miodem z cynamonem i takie wstawiłam na 40 minut do piekarnika z termoobiegiem.

Z wierzchu słodko-kwaśne, mocno wilgotne, w środku puchate i wyrośnięte :) Urosło ślicznie i nie opadło. Cynamonowa nuta, słodycz miodu wyczuwalna a do tego ten rabarbar... miód w ustach (dosłownie i przenośni)!

Przepis na: Dyniowe ciasto z rabarbarem i miodem Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Placki bananowo-owsiane z miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem 

20. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2604

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk

2015-07-03 08:23:11

Bardzo apetycznie wygląda! Dzisiaj ciutkę za gorąco na pichcenie w kuchni, ale po weekendzie czemu nie :)

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.