Na zdjęciu ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning
Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem
Przepis na wyśmienite ciasto z rabarbarem i miodem.
Składniki na blachę kwadratową (23cm):
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- coś do posłodzenia - miód lub cukier, zależnie od preferencji,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki puree dyniowego (lub nawet 2/3),
- szklanka mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu z cynamonem (Anielskie Przysmaki),
- kilka łodyżek rabarbaru.
Przepis:
W jednej misce zmieszałam suche składniki (mąka, soda, cynamon), uprzednio przesiewając mąkę przez sito. W drugiej zmiksowałam najpierw mokre (oliwa, mleko, coś do posłodzenia), a potem dodałam do nich puree z dyni i ponownie zmiksowałam.
Następnie do suchych dolałam mokre i wymieszałam łychą. Powinno wyjść gęste ciasto.
Przełożyłam je do formy i nastawiłam piekarnik na 180 stopni do nagrzania. W tym czasie pokroiłam sporo rabarbaru i porozrzucałam na powierzchni ciasta.
Polałam dodatkowo gdzieniegdzie miodem z cynamonem i takie wstawiłam na 40 minut do piekarnika z termoobiegiem.
Z wierzchu słodko-kwaśne, mocno wilgotne, w środku puchate i wyrośnięte :) Urosło ślicznie i nie opadło. Cynamonowa nuta, słodycz miodu wyczuwalna a do tego ten rabarbar... miód w ustach (dosłownie i przenośni)!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Krem bananowo-owsiany z miodem
3. Naleśniki bananowe z miodem
4. Dyniowe drożdżowe z awokado
5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach
8. Serniczki z malinami i miodem
9. Placki z borówkami, miodem i cytryną
10. Marchewkowe naleśniki z miodem
11. Banan w cieście
12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym
13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem
14. Tosty na słodko
15. Plackowe brownie z cukinią i miodem
16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem
17. Puchowa owsianka na różanym mleku
18. Placki bananowo-owsiane z miodem
19. Pancakes cytrynowe z miodem
20. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem
22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym
23. Ananas w czekoladowym cieście
24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem
25. Racuchy z bananami i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning
blondynekkrk
2015-07-03 08:23:11
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.