Portal Pszczelarski

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Na zdjęciu ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem ciasto dyniowe z miodem ciasto z miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Przepis na wyśmienite ciasto z rabarbarem i miodem.

Składniki na blachę kwadratową (23cm): 
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- coś do posłodzenia - miód lub cukier, zależnie od preferencji, 
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki puree dyniowego (lub nawet 2/3),
- szklanka mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu z cynamonem (Anielskie Przysmaki),
- kilka łodyżek rabarbaru.

Przepis:
W jednej misce zmieszałam suche składniki (mąka, soda, cynamon), uprzednio przesiewając mąkę przez sito. W drugiej zmiksowałam najpierw mokre (oliwa, mleko, coś do posłodzenia), a potem dodałam do nich puree z dyni i ponownie zmiksowałam.

Następnie do suchych dolałam mokre i wymieszałam łychą. Powinno wyjść gęste ciasto.

Przełożyłam je do formy i nastawiłam piekarnik na 180 stopni do nagrzania. W tym czasie pokroiłam sporo rabarbaru i porozrzucałam na powierzchni ciasta.

Polałam dodatkowo gdzieniegdzie miodem z cynamonem i takie wstawiłam na 40 minut do piekarnika z termoobiegiem.

Z wierzchu słodko-kwaśne, mocno wilgotne, w środku puchate i wyrośnięte :) Urosło ślicznie i nie opadło. Cynamonowa nuta, słodycz miodu wyczuwalna a do tego ten rabarbar... miód w ustach (dosłownie i przenośni)!

Przepis na: Dyniowe ciasto z rabarbarem i miodem Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Placki bananowo-owsiane z miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem 

20. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4184

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-07-03 08:23:11

Bardzo apetycznie wygląda! Dzisiaj ciutkę za gorąco na pichcenie w kuchni, ale po weekendzie czemu nie :)



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna